Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezvíťazil Novota nad Kozáčikom, ale Rapid nad Viktoriou

Päť gólov, podmanivá atmosféra a slovenskí futbaloví reprezentanti pri zlomových okamihoch zápasu.

23.10.2015 11:54
Rapid Viedeň, futbal, radosť Foto: ,
Radosť futbalistov Rapidu Viedeň.
debata

To všetko ponúklo štvrtkové večerné stretnutie Rapid Viedeň – Viktoria Plzeň (3:2) v 3. kole E-skupiny hlavnej fázy Európskej ligy 2015/2016. Do bránky domácich sa postavil Ján Novota, jeho náprotivkom medzi tromi žrďami bol Matúš Kozáčik. Dres hostí si od začiatku obliekli aj stredopoliar Patrik Hrošovský s útočníkom Michalom Ďurišom. Slovenské kvarteto vydržalo na trávniku Štadióna Ernsta Happela kompletných 90 minút a zanechalo výraznú stopu na konečnom výsledku.

Viedenčania boli od úvodného do posledného hvizdu viac vpredu, inkasovali však ako prví. V 12. min Ďuriš po centri Jana Kopica trafil pomedzi nohy Novotu. O šesť minút neskôr Kozáčik zneškodnil nebezpečný pokus Stefana Stangla, ale v 34. min už nestačil na tečovanú strelu Steffena Hofmanna. Gólovej situácii predchádzal rohový kop, ktorý zapríčinil Kozáčik, keď mu vypadla pomerne ľahká lopta. Zakrátko sa zopakoval mikrosúboj Ďuriš – Novota, tentoraz z neho vyšiel úspešne brankár. Okamih až nápadne pripomenul otvárací zásah duelu. „Mišo to po prvý raz spravil dokonale, ťažko sa s tým dalo niečo spraviť. Pri ‚odvete‘ som videl, že asi pôjde spätná prihrávka, presunul som sa a stihol som zavrieť nohy. Bolo to za vyrovnaného stavu,“ opísal Novota, ktorý si v závere prvého polčasu poradil tiež s hlavičkou Lukáša Hejdu.

V 52. min dal druhý gól Rapidu Louis Schaub, ani v tomto prípade nemala plzenská defenzíva čisté svedomie. Nevydarený večer zadného radu úradujúceho českého šampióna dokonala 67. min: Thanos Petsos odcentroval, loptu neodohral David Limberský a tá zapadla za Kozáčika. Ten si následne s Limberským mal čo povedať. „Myslím si, že Matúš chytal dobre, ale nepomohli mu spoluhráči,“ zastal sa kolegu z národného tímu Novota. O jeho pozitívnom vzťahu s Kozáčikom svedčí, že v tuneli pred výkopom si v objatí popriali mnoho zdaru: „Bol som rád, že sa stretnem s ďalšími reprezentantmi. Vo štvrtok sme boli súperi, no nie sú medzi nami žiadne problémy. Teší ma, že sme zdolali Plzeň. Nezvíťazil som ja nad Matúšom, ale Rapid nad Viktoriou. Zvládli sme to, aj keď sa nám nepodarilo streliť prvý zásah.“ V 76. min Hrošovský pokusom spoza šestnástky už iba skorigoval na konečných 2:3. „Bola to čudná strela, zrazu skončila v sieti. Prežili sme trochu nervózny záver,“ rekapituloval gólman Rapidu.

„S Janom sa poznáme, sme kamaráti. Pozdravili sme sa. Z toho pohľadu išlo o zaujímavú konfrontáciu. Nepodali sme však dobrý výkon, zaliezli sme. Domáci mali príležitosti, v úvode sa mi ich ešte podarilo chytiť, neskôr to už padlo. Chceli sme aspoň bod, skupina sa pre nás nevyvíja ideálne. O dva týždne musíme triumfovať,“ prízvukoval po zápase Kozáčik. Ten si vo viedenskom Prátri navliekol pásku plzenského kapitána. „Viedli sme síce 1:0, ale naša hra bola zlá. Rapid kombinoval, nechápem, prečo sme sa stiahli. Pred súbojom som vedel, že Jano bude v bránke, no nepovažoval som to za nič špeciálne. Pri šanci, čo mi zlikvidoval, to bolo o šťastí. Nič nie je stratené, v Česku však musíme Rakúšanov prekonať,“ poznamenal Ďuriš. Po troch kolách má Rapid v tabuľke „éčka“ na konte plný počet 9 bodov, zatiaľ čo Viktoria o šesť menej. „Najlepšie by bolo, keby sme postúpili my aj Plzeň na úkor Villarrealu. My však o tom nerozhodujeme, naša východisková pozícia je výborná,“ usúdil Novota.

Plzenčanov mohol pri srdci hriať aspoň plný sektor fanúšikov hostí, ktorý sa podieľal na celkovej štvrtkovej návšteve 39 400 ľudí. „Veľa ľudí prišlo zo Slovenska. Priaznivci Viktorie s nami cestujú po celej Európe,“ podotkol Ďuriš.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #Michal Ďuriš #Matúš Kozáčik #Ján Novota #Rapid Viedeň #Patrik Hrošovský
Načítavajú sa športové výsledky...