Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina si môže zarobiť na takmer rok života

Futbalisti MŠK Žilina začnú zajtra boj o postup do skupiny Európskej ligy. UEFA pred sezónou zvýšila prémie za účasť a postup v pohároch. V prípade, že slovenský tím prejde cez play off, získa prémiu 2,4 milióna eur.

19.08.2015 12:00
mšk žilina, radosť Foto:
Radosť futbalistov Žiliny. Ak postúpia do skupinovej fázy Európskej ligy, získajú prémiu 2,4 milióna eur.
debata

„To je už pre náš klub zaujímavá suma. Vykryli by sme ňou podstatnú časť ročného rozpočtu. Ten momentálne predstavuje asi 3,5 milióna eur,“ zdôrazňuje športový manažér MŠK Karol Belaník.

Proti Žilinčanom však stojí veľký favorit – Athletic Bilbao. „Najbližší súboj vnímame ako veľkú šancu, ale dobre vieme, s kým máme dočinenia,“ pokračuje. „Bilbao aktuálne ukázalo aj v dvojzápase s Barcelonou, že je to špičkový španielsky klub. V mojich očiach je španielsky futbal najlepší v Európe i vo svete, najmä ak beriem do úvahy individuálne schopnosti hráčov, kombinačné, konštruktívne schopnosti. Pre našich futbalistov je to výnimočná možnosť porovnať sa so špičkovým súperom. Verím, že sa ho nezľaknú a ukážu aj svoju silu.“

Žilinčania odohrali doteraz šesť zápasov v predkolách Európskej ligy. Podľahli až v poslednom na pôde Poltavy (1:3), v piatich predchádzajúcich sa tešili z víťazstiev. Nové finančné pravidlá priniesli pre kluby lepšie podmienky. „Peniaze, ktoré sme doteraz zarobili, by mali stačiť na pohodlné vykrytie všetkých nákladov spojených s tohtoročným účinkovaním v súťaži. Samozrejme, ich výška vždy záleží od toho, akého súpera dostaneme, ako ďaleko cestujeme, od ubytovania, celej logistiky,“ potvrdzuje manažér.

Za prvé predkolo patrí Žiline 200-tisíc, za druhé 210-tisíc a za tretie 220-tisíc eur. Pravda, klub zatiaľ tieto peniaze nezinkasoval. „V praxi to prebieha tak, že náklady musí klub spočiatku znášať sám a až potom, keď dohrá v súťaži, spraví UEFA vyučtovanie a pošle nám peniaze.“

Žilinskí hráči nemajú vypísané prémie za postup v Európskej lige. „Dohodli sme sa s nimi, že keď ukončíme pôsobenie v Európe, sadneme si a urobíme záverečnú bilanciu. Potom dostanú aj oni svoju odmenu. Nedávali sme mužstvu nijaké konkrétne ciele. Len sme vnútorne túžili kvalifikovať sa do skupiny, ale teraz vieme, že to bude veľmi zložité,“ vysvetlil Belaník.

V prípade postupu nevylučuje, že klub by mohol získať posily, aby ľahšie zvládal náročný jesenný program v domácej súťaži i Európskej lige. „Teraz sa tým však detailne nezaoberáme, čakáme, ako dopadne dvojzápas s Athleticom. Nemá význam posilňovať káder, ak vypadneme. Zostane už len liga a domáci pohár a na tieto súťaže máme dostatočne široký káder.“

Momentálne má vynikajúcu streleckú formu chorvátsky útočník Matej Jelič, ktorý aj v minulom kole dal dva góly proti Ružomberku. Belaník potvrdil, že po takých výkonoch je o neho záujem a nevylúčil, že klub by sa prípadnou ponukou vážne zaoberal.

„Matej je typický zakončovateľ, fyzicky silný, agresívny, má čuch na góly. Ak vyskočí takýto hráč, tak je logicky viac sledovaný. Vnímame zvýšený záujem o neho a tiež nám je jasné, že udržať tophráča v slovenských podmienkach je zložité. Ak prídu konkrétne ponuky, budeme o nich diskutovať. Zatiaľ sú to len neoficiálne debaty, sondovanie,“ uzavrel Karol Belaník.

Na Bilbao bude takmer plný štadión

Vstupenky na zajtrajší zápas s Bilbaom sa predávajú prostredníctvom Ticketportalu a od pondelka aj v pokladniciach na štadióne. Včera napoludnie bolo predaných asi 7-tisíc lístkov. Klub očakáva návštevu asi 9-tisíc divákov (maximálna kapacita hľadiska je 11 313).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #mšk žilina #Athletic Bilbao
Načítavajú sa športové výsledky...