Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci v novej úlohe - favoritom sú súperi

Všetky tri slovenské futbalové tímy pokračujú v Európskej lige. Odohrali doteraz dvanásť zápasov a ešte neprehrali.

30.07.2015 10:00
mšk žilina, lukáš čmelík Foto: ,
Lukáš Čmelík z MŠK Žilina v súboji proti Dacii Kišiňov.
debata

Pripísali si desať víťazstiev a dve remízy (skóre 34:8). Teraz sa ocitnú v novej úlohe. V 3. predkole sú favoritom prvý raz ich súperi.

Žilina: súper ešte nevyhral

Len Žilinčania majú v prvom zápase výhodu domáceho prostredia. Vorskla Poltava si už zahrala v skupinovej fáze Európskej ligy, ale to bolo ešte pred štyrmi rokmi a v konkurencii Hannoveru, FC Kodaň a Standardu Liége skončila posledná s dvoma remízami (Kodaň a Liége).

Poltava je menej známym a európsky skúseným ukrajinským mužstvom, v lige obsadila piate miesto. V novom ročníku ešte na ligové víťazstvo čaká – na konte má dve remízy 1:1, v uplynulom kole ju vybojovala neďaleko slovenských hraníc – v Užhorode. V Európskej lige sa v tomto ročníku predstaví prvý raz.

MŠK dobre odštartoval novú sezónu, všetkých päť doterajších zápasov vyhral – všetky štyri pohárové a uplynulú nedeľu rozstrieľal v lige Zlaté Moravce 5:1.

Tréner Guľa už bude mať k dispozícii novú posilu, ľavého obrancu Róberta Mazáňa, ktorý prišiel na hosťovanie z poľského tímu Podbeskidzie Bielsko-Biała. Len 21-ročný ľavý obranca má už pomerne bohaté ligové skúsenosti, pôsobil v Trenčíne i Senici a teraz môže zažiť premiéru v žilinskom drese.

Slovan: silný tím bez veľkej tradície

Belasých čaká súper bez veľkej tradície, ale so značnou silou. FK Krasnodar sa objavil na ruskej futbalovej mape len pred siedmimi rokmi, ale môže sa pochváliť viacerými dobrými výsledkami. Veľa nechýbalo a mohol priamo postúpiť do Ligy majstrov. Skončil tretí v lige za CSKA Moskva, ktorý získal miestenku do najprestížnejšej súťaže. Krasnodar mal rovnaký počet bodov, ale horšie skóre…

„Možno bude výhodou, že začneme na súperovej pôde. V prvom zápase budeme musieť viac zabezpečiť našu polovicu. Zloženie mužstva nie je po niektorých zraneniach teraz optimálne,“ pripomína tréner Dušan Tittel. Budú mu chýbať dvaja hráči zranení hráči Dobrotka a Simovič.

Pred rokom sa ruský tím prebojoval do skupiny Európskej ligy a tam trápil favoritov. Vyhral na pôde Evertonu (1:0), ktorý skončil na prvom mieste.

„Čaká nás ťažký súper, ale budeme bojovať o čo najlepší výsledok,“ zdôraznil Tittel. „Ideálne je, keď sa nám podarí vonku streliť gól. Ako bývalý obranca sa však držím toho, aby sme neinkasovali. Ak totiž dostaneme gól, potom sa zápas ťažko obracia, pokúsime sa čo najdlhšie vydržať s čistým kontom.“

Trnava: oporou súpera je Mak

Slovenský reprezentant Róbert Mak patrí k lídrom PAOK Solún, ktorý dnes privíta trnavský Spartak. Na tohto gréckeho súpera už v pohári narazil, ale súčasní futbalisti si na to nepamätajú.

Bolo to pred 18 rokmi a zápas mal šokujúci priebeh – Spartak viedol na gréckej pôde 3:0, ale nestačilo mu to, Solún otočil vývoj na 5:3. Potom vyhral aj v Trnave (1:0). V trnavskej bránke stál Jakubech, jeho syn je teraz v kádri. V predchádzajúcom kole mužstvo podržal, ale je veľmi otázne, či dnes dostane šancu.

Tréner Juraj Jarábek môže už totiž rátať so skúseným brankárom Kamenárom, ktorý už v Spartaku pôsobil a vracia sa domov zo zahraničia. Do Grécka odcestoval tiež Janečka a Bortel, hoci nemôžu nastúpiť, obaja majú trest (žlté karty resp. vylúčenie). Tréner sa musí zaobísť aj bez Godála, Clébera, Čarnotu a Grabeža, ktorí majú zdravotné problémy. Má ich aj Čonka, ktorý nedohral zápas v Dunajskej Strede, ale včera odletel s ostatnými a tréner verí, že bude v poriadku. „V Grécku nás čaká poriadne horúce prostredie, ale nie sme favoritom. Chalani môžu mať čisté hlavy a pokúsiť sa o prekvapenie,“ vyjadril sa na klubovej stránke tréner Jarábek. Zápas odvysiela v priamom prenose RTVS.

Program slovenských tímov

Prvé zápasy 3. predkola Európskej ligy: 19.00 FK Krasnodar – Slovan Bratislava, 19.00 PAOK Solún – Spartak Trnava, 19.30 MŠK Žilina – Vorskla Poltava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #mšk žilina #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava
Načítavajú sa športové výsledky...