Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sevilla zaslúžene získala trofej. Vo finále Európskej ligy vyhrala 3:2

Futbalisti FC Sevilla v stredajšom finále Európskej ligy 2014/2015 herne aj výsledkovo potvrdili pozíciu favorita a triumfovali nad Dniprom Dnipropetrovsk 3:2 (2:2).

27.05.2015 22:46
Sevilla, Európska liga Foto: ,
Trofej nad hlavami hráčov FC Sevilla.
debata (2)

Andalúzania obhájili celkové prvenstvo z uplynulej sezóny európskej pohárovej súťaže č. 2 a so štyrmi víťazstvami sú už najúspešnejším klubom v počte triumfov v Pohári UEFA, resp. Európskej lige. Predtým sa radovali aj v rokoch 2006 a 2007.

Tréner víťazov Unai Emery začal pozápasové hodnotenie poďakovaním mestu Sevilla a priaznivcom klubu, ktorí prileteli do Varšavy vo viac ako 30 lietadlách. „Je to zvláštny moment. Rád by som sa poďakoval mestu Sevilla a fanúšikom FC. Všetci sme cítili zodpovednosť pred dôležitým finálovým duelom. Chcel by som taktiež zablahoželať Dnipru a jeho priaznivcom, ktorí prišli z rôznych kútov Ukrajiny. Náš súper bol hodný tohto finále, mal výbornú sezónu,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová Emeryho, ktorého zverenci si triumfom zabezpečili účasť v Lige majstrov 2015/2016. Pre stredajších finalistov išlo o vôbec prvý vzájomný duel v pohárovej Európe.

„Verím, že náš klub bude naďalej rásť a zlepšovať sa. Všetci, ktorí pracujú v klube, sú súčasťou nášho vývoja a expandovania. Budeme hrať Ligu majstrov. Vynasnažíme sa v nej nesklamať a užiť si každý zápas, pretože je to veľká súťaž,“ dodal Emery.

Stredopoliar španielskeho tímu Grzegorz Krychowiak sa stal prvým Poliakom, ktorý vyhral európsku klubovú súťaž na domácej pôde – úspech navyše ozdobil dôležitým vyrovnávajúcim gólom na 1:1. V tíme Sevilly figuruje aj Francúz s poľskými koreňmi Timothée Kolodziejczak.

„Bol to neuveriteľný zápas. Tvrdo sme bojovali, ale nakoniec sme vyhrali trofej. Je to úžasný moment. Som veľmi šťastný. Góly takmer nikdy nedávam a odrazu som skóroval vo Varšave. Keď som sa stal hráčom Sevilly, pomyslel som si, že by bolo skvelé hrať vo finále EL v rodnej krajine. V budúcej sezóne si navyše zahráme v Lige majstrov,“ povedal Krychowiak, ktorý sa stal štvrtým poľským hráčom vo finále európskeho pohára číslo dva.

Dnipro v tejto sezóne Európskej ligy odohralo 19 stretnutí a vrátane finálového dejiska navštívilo deväť krajín. Tím z Dnipropetrovska nikdy nezískal ukrajinský titul, vo svojej vitríne však má dva majstrovské primáty z čias ZSSR.

„Naši súperi sú skúsenejší, ale napriek tomu sme sa snažili hrať tak, ako sme zamýšľali. Carlos Bacca je veľmi nebezpečný útočník. Tretí gól sme však nemali dostať, Sevilla dostala od nás darček, keďže sme si ho dali prakticky sami. Je to však o skúsenostiach. Dnes sme strelili dva góly. V iných dueloch za normálnych okolností by nám na víťazstvo stačil aj jeden. Samozrejme, ak chceme pravidelne súperiť na tejto úrovni, potrebujeme ešte niekoľko dobrých hráčov,“ povedal kouč Dnipra Miron Markevič.

Stredajší duel mal špecifický nádych pre jednu osobu s väzbami na obidvoch finalistov. Juande Ramos dvakrát priviedol Sevillu k triumfu v Pohári UEFA (2006 a 2007) a v rokoch 2010 – 2014 bol aj trénerom Dnipra. Ramos opustil post trénera v Dnipropetrovsku v máji minulého roka pre politickú situáciu na Ukrajine a obavy o bezpečnosť svojej rodiny. Ramos cíti, že k tohtoročným úspechom svojich niekdajších zverencov z ukrajinského klubu prispel aj on.

„Keď som tam prišiel, klub prakticky nemal výraznejší úspech v pohárovej Európe. Postupne sme začali dosahovať slušné výsledky v Európskej lige a v minulej sezóne sme sa kvalifikovali do predkola Ligy majstrov,“ povedal podľa portálu goal.com 60-ročný Španiel, po ktorom zasadol na lavičku Dnipra práve 64-ročný rodák z Ľvovskej oblasti Miron Markevič.

Priamym aktérom rozhodujúceho súboja o prvenstvo v EL bol aj generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jozef Kliment, ktorého Európska futbalová únia (UEFA) nominovala ako svojho delegáta. „Varšavské finále je pre mňa pocta. Ako delegát som pôsobil na viacerých podujatiach vrátane majstrovstiev Európy v roku 2012, ale z klubového hľadiska je to môj vrchol,“ uviedol pred finále EL na zväzovom webe čoskoro 51-ročný rodák z Nitry (nar. 29. mája 1964).

Finále Európskej ligy vo Varšave Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Sevillská radosť po góle Carlosa Baccu.

Dnipro Dnipropetrovsk (Ukr.) – FC Sevilla (Šp.) 2:3 (2:2)
Góly: 7. N. Kalinič, 44. Rotaň – 31. a 73. Bacca, 28 Krychowiak, ŽK: 17. Kankava, 45.+ N. Kalinič, 70. Bezus, 75. Rotaň, 83. Léo Matos – 45.+ Krychowiak, 62. Daniel Carrico, 74. Bacca, rozhodoval: Martin Atkinson (Angl.), 56 000 divákov
Dnipro: Bojko – Fedeckij, Douglas, Čeberjačko, Léo Matos – Kankava (85. Šachov), Fedorčuk (68. Bezus) – Matheus, Rotaň, Konopľanka – N. Kalinič (78. Selezňov)
Sevilla: Rico – Aleix Vidal, Daniel Carrico, Kolodziejczak, Trémoulinas – Mbia, Krychowiak – Reyes (58. Coke), Banega (87. Iborra), Vitolo – Bacca (82. Gameiro)

Gólovo bohatý a pútavý duel na Národnom štadióne v poľskej metropole Varšave odštartoval lepšie ukrajinský tím, ktorý sa už v 7. min ujal vedenia po hlavičke Chorváta Nikolu Kaliniča. Španieli neskôr v priebehu necelých štyroch minút zvrátili vývoj, ale o náskok prišli v závere prvého polčasu, keď inkasovali gól z ukážkového priameho kopu kapitána Dnipra Ruslana Rotaňa. O rozhodnutie sa v 73. min postaral druhým gólom v zápase kolumbijský útočník Carlos Bacca.

Vizitka FC SEVILLA

Celý názov v španielčine: Sevilla Fútbol Club
Rok založenia: 1890
Štadión: Ramóna Sáncheza Pizjuána (kapacita 45 500 divákov)
Klubové farby: červená a biela
Prezident: José Castro Carmona
Hlavný tréner: Unai Emery
Asistent trénera: Juan Carlos Carcedo Mardones
Kapitán: Fernando Navarro

Káder pre Európsku ligu:
Brankári: Mariano Barbosa (Tal.), Beto (Portug.), Sergio Rico, Juan Soriano
Obrancovia: Benoit Trémoulinas (Fr.), Fernando Navarro, Diogo Figueiras (Portug.), Daniel Carrico (Portug.), Timothée Kolodziejczak (Fr.), Nicolás Pareja (Arg.), Coke, Alejandro Arribas
Stredopoliari: Grzegorz Krychowiak (Poľ.), José Antonio Reyes, Vicente Iborra, Denis Suárez, Gerard Deulofeu, Éver Banega (Arg.), Víctor Machín Vitolo, Aleix Vidal, Stéphane Mbia (Kamerun), Luismi, Antonio Cotán, Juan Arguez
Útočníci: Kévin Gameiro (Fr.), Carlos Bacca (Kol.), Iago Aspas, Carlos Fernández, Juan Muňoz

Najväčšie úspechy:
Pohár UEFA/Európska liga (4): 2005/2006, 2006/2007, 2013/2014, 2014/2015
Superpohár UEFA (1): 2006
Primera División (1 titul): 1945/1946, štyrikrát druhé miesto: 1939/1940, 1942/1943, 1950/1951, 1956/1957
Kráľovský španielsky pohár (5): 1935, 1939, 1947/1948, 2006/2007, 2009/2010
Španielsky Superpohár (1): 2007

2 debata chyba
Viac na túto tému: #FC Sevilla #Dnipro Dnepropetrovsk