Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinskí bojovníci vyzvú španielskeho rekordéra

Zostáva posledný krok. Zvládne ho lepšie na ceste za veľkým úspechom prekvapenie z Ukrajiny alebo španielsky favorit?

27.05.2015 11:00
Carlos Bacca, FC Sevilla, radosť Foto: ,
Radosť futbalistov FC Sevilla. Budú sa radovať aj po záverečnom hvizde?
debata

Prvá z dvoch európskych futbalových trofejí spozná vo štvrtok večer svojho majiteľa. V hre o triumf v Európskej lige zostali už len dva kluby – Dnipro Dnipropetrovsk a FC Sevilla. Jeden z nich si na Národnom štadióne vo Varšave (60-tisíc divákov) užije chvíle slávy a vytúženej radosti.

Väčšiu motiváciu má Dnipro, ktoré sa v takmer storočnej klubovej histórii zatiaľ žiadnej európskej trofeje nedočkalo. Postup do tohtoročného finále pohára číslo dva je pre ukrajinského vicemajstra najväčším úspechom. Naopak, Sevilla je rekordérom v počte triumfov v Európskej lige (predtým Pohár UEFA). Konkurenciu predčila už trikrát – v rokoch 2006, 2007 a vlani, keď si v turínskom finále poradila po jedenástkovom rozstrele s Benficou Lisabon.

„Favorit je jasný. Káder Sevilly má jednoznačne vyššiu kvalitu. Finále je však o maličkostiach, niekedy ťažko postrehnuteľných drobnostiach, ktoré napokon rozhodnú o výsledku. Dnipro tak nie je bez šance,“ tvrdí Juande Ramos. Španielsky tréner sedel na lavičkách oboch tímov. V rokoch 2005 – 2007 viedol Sevillu, od roku 2010 až do vlaňajška Dnipro.

Nebyť ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, bol by dnes zrejme priamym účastníkom finále. S Dnipropetrovskom rozviazal zmluvu práve pre nestabilnú situáciu v krajine a pre obavy o bezpečnosť svojej rodiny.

zväčšiť Finále Európskej ligy 2014/2015 Foto: Pravda
Európska liga, finále Finále Európskej ligy 2014/2015

Napriek tomu pozná káder outsidera zápasu dokonale. „V podstate sa nezmenil. Mužstvo má stále ten istý charakter. Nikdy sa nevzdáva, bojuje do posledného dychu. Nezľakne sa ani podstatne silnejšieho súpera,“ vraví španielsky expert v rozhovore pre goal.com. Jeho slová potvrdzujú výsledky – Dnipropetrovsk vyradil na ceste do finále Olympiakos Pireus, Ajax Amsterdam i Neapol s Markom Hamšíkom.

Zatiaľ čo pre zverencov Mirona Markeviča hovorí nadšenie, Sevilla sa spolieha na skúsenosti. O kvalitách španielskeho tímu svedčia výsledky z domácej súťaže. O body v tejto sezóne obral obhajcu titulu Atlético Madrid i nového šampióna z Barcelony. „Vieme, v akej sme pozícii. Podcenenie súpera si však za žiadnych okolností nemôžeme dovoliť. Motivácia nám rozhodne nechýba,“ myslí si sevillský kouč Unai Emery.

Jeho zverenci sa pýšia skvelým útokom. V štrnástich dueloch Európskej ligy nastrieľali 26 gólov, Dnipro polovicu. Napriek tomu nemajú vo svojom strede výnimočného strelca. Najlepší z nich – Kolumbijčan Carlos Bacca – sa presadil päťkrát.

Priamy prenos z prvého z dvojice vrcholov európskej klubovej sezóny môžete sledovať od 20.30 na Dvojke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #finále #európska liga UEFA #FC Sevilla #Dnipro Dnipropetrovsk
Načítavajú sa športové výsledky...