Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dnipro je medzi smotánkou. Vzoprie sa mu Hamšík

K trojici zástupcov z toplíg sa pridalo prekvapenie z východnej Európy. Víťazom Európskej ligy bude účastník talianskej Serie A, španielskej La Ligy, ale možno aj ukrajinskej Premier League.

24.04.2015 14:59
Dnipro Dnipropetrovsk. Foto: ,
Dnipro Dnipropetrovsk.
debata

Do semifinále európskeho pohára číslo dva postúpilo okrem obhajcu zo Sevilly, Neapola a Fiorentiny aj Dnipro Dnipropetrovsk. Tretie mužstvo najvyššej ukrajinskej súťaže si vo štvrťfinále poradilo s Bruggami.

Úvodný zápas na belgickej pôde sa skončil bezgólovou remízou, v kyjevskej odvete rozhodol o veľkom úspechu striedajúci Šachov. Jediný gól duelu strelil osem minút pred koncom.

„O schopnostiach svojho tímu som nikdy nepochyboval. Pokojne môžeme vyhrať celú súťaž. Máme na to dostatočnú guráž, nechýba nám hlad po úspechu, prístup mojich hráčov je taktiež príkladný,“ vravel po záverečnom hvizde tréner Miron Markevič, ktorého zverencov sa na ceste do finále pokúsi zastaviť Neapol na čele so slovenskou hviezdou Marekom Hamšíkom.

Niekdajší kouč ukrajinskej reprezentácie neuspel so svojim tímom v bojoch o miestenku v Lige majstrov. V 3. predkole nestačilo Dnipro na FC Kodaň. Vzápätí uspelo v play off Európskej ligy v dvojzápase s Hajdukom Split (celkovo 2:1). Zo základnej skupiny postúpili Ukrajinci z druhého miesta (za Interom Miláno) – napriek tomu, že viac gólov inkasovali ako nastrieľali (skóre 4:5). Vo vyraďovacej fáze predčili Olympiakos Pireus (4:2), zaskočili aj slávny Ajax Amsterdam (2:2, postup vďaka väčšiemu počtu strelených gólov na súperovom ihrisku).

„Pred vstupom na európsku scénu nám nik neveril. A pozrite sa, kde sme,“ uviedol Markevič, ktorý sa spolieha predovšetkým na výnimočné kvality Evgena Konoplyanku – jednu z najväčších hviezd súčasného ukrajinského futbalu, ktorej prestupová hodnota dosahuje podľa portálu transfermarkt.de približne 16 miliónov eur.

Kapitánom tímu je skúsený reprezentant Ruslan Rotan. V kádri sú chorvátski a brazílski legionári, ale aj dvojica Čechov, Rumun, Senegalčan, Gruzínec či Portugalčan.

Aj vďaka nim nadviazalo Dnipro na nie tak dávne úspechy ukrajinského klubového futbalu. V semifinále Európskej ligy či Pohára UEFA si dosiaľ zahrala len dvojica ukrajinských klubov. V roku 2009 na seba medzi najlepšou štvoricou narazili Dynamo Kyjev so Šachtarom Doneck. Uspel Šachtar, ktorý napokon získal i trofej.

V semifinále Ligy majstrov v roku 1999 nechýbalo Dynamo, ktoré najprv vyradilo slávny Real Madrid, v boji o finálovú miestenku však partia okolo Andreja Ševčenka a Sergeja Rebrova nestačila na Bayern Mníchov.

Dynamo vyhralo niektorú z európskych trofejí trikrát. V rokoch 1975 a 1986 uspelo v Pohári víťazov pohárov. Pri prvom triumfe oslavovalo aj zisk Superpohára.

Dnipro preverilo Artmediu aj Nitru
Skúsenosti s Dniprom má aj slovenský klubový futbal. Pred jedenástimi rokmi si s Ukrajincami zmerali sily hráči Artmedie Petržalka. V druhom predkole Pohára UEFA najprv prehrali na bratislavskom Tehelnom poli jednoznačne 0:3, v odvete uhrali remízu 1:1 a so súťažou sa rozlúčili. O dve sezóny si vyzvala Dnipro aj Nitra. V druhom kole Pohára Intertoto prehrala vonku 0:2, doma zvíťazila 2:1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #SSC Neapol #Dnipro Dnipropetrovsk