Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pre bezpečnosť sme urobili maximum, znie zo Slovana

Futbalový Slovan Bratislava postupoval pri organizácii minulotýždňového stretnutia Európskej ligy UEFA so Spartou Praha, ktoré pre výtržnosti fanúšikov museli prerušiť na takmer 40 minút, v súlade so slovenskými zákonmi.

27.10.2014 16:05
Slovan, Sparta Foto: ,
Problémoví fanúšikovia Sparty Praha v Bratislave vystrájali.
debata (21)

Zástupcovia klubu však pripúšťajú, že ako organizátori zlyhali, keďže sa fanúšikovia českého mužstva dostali do vedľajších sektorov.

„Urobili sme maximum, čo sa dalo urobiť v príprave na zápas. K súboju sme pristúpili nadštandardne, zvyšovali sme zátarasy, posilnili usporiadateľsku službu. Nie sme spokojní s tým, čo sa stalo. Napriek snahe a urobeniu maxima prišlo k problémom. Nemáme pocit, že sme niečo podcenili. Niektorí ľudia nám futbalový sviatok postavili do roviny, že oslava zanikla. Ukázalo nám, že niektoré veci musíme robiť ešte extrémnejšie. Do budúcnosti urobíme veci nad rámec našich povinností,“ uviedol bezpečnostný manažér Slovana Bratislava Marek Bednárik.

Zástupcovia bratislavského klubu tvrdia, že splnili všetky povinnosti, ktoré im ukladajú slovenské zákony. Na štadióne bol zvýšený počet stewardov a dobrovoľníkov. Kým zápas s Neapolom zabezpečovalo 180 stewardov a 30 dobrovoľníkov, na súboji so Spartou bolo už 230 stewardov, z nich 35 bolo oblečených v špeciálnych zásahových odevoch a stáli pod sektorom fanúšikov hostí, keďže organizátori mali informácie o výtržnostiach smerom k ihrisku. Navýšené boli bezpečnostné bariéry, vedľajšie sektory boli vyprázdnené. Malo to zabezpečiť dostatok času, aby v prípade narušenia poriadku bol dostatočný čas na upokojenie situácie.

„Som smutný z toho, čo sa stalo. Chcel by som sa za klub ospravedlniť všetkým, ktorí sa zúčastnili na zápase, že to dopadlo ako dopadlo. Incidenty na futbalové štadióny nepatria. Všetko si interne vyhodnotíme a určíme primerané postupy, aby sa to neopakovalo,“ tvrdí generálny riaditeľ Slovana Dušan Tittel.

Delegát UEFA napísal vo svojom stanovisku, že v silách stewardov nebolo zabrániť preniknutiu sparťanov do druhých sektorov. Obidva kluby pripravovali na súboj dlhodobo viaceré bezpečnostné opatrenia. Na štadión nevpúšťali osoby pod vplyvom alkoholu. Počas prvého polčasu odrazili bezpečnostné zložky pokus fanúšikov Sparty dostať sa na ihrisko. Následne sa výtržníci presunuli do hornej časti sektora a dostali sa cez dvojité zátarasy. V tom čase odrážali bezpečnostní pracovníci útok fanúšikov Slovana, ktorí sa snažili zozadu dostať do sektora súpera. „Požiadali sme o pomoc policajný zbor, keďže prichádzalo k mnohým kontaktom. Pokoj sa obnovil za niekoľko minút,“ tvrdí Marek Bednárik.

Bezpečnostné zložky – polícia i záchranári – vyhodnotili opatrenia pred zápasom podľa zástupcov Slovana za dostatočné. Políciu bezpečnostné zložky požiadali o súčinnosť po tom, čo prví fanúšikovia Sparty prekročili plot oddeľujúci ich sektor. „Prispôsobili sme sa situácii pred zápasom i počas neho. Polícia zasiahla, keď to už nebolo možné zvládnuť. Keď už boli policajti na ploche, fanúšikovia Sparty boli späť vo svojom sektore,“ doplnil Marek Bednárik.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #AC Sparta Praha