Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

V detských očiach sa striedali slzy so strachom

Strach, krik, panika. Do toho detské vzlykanie. Pokojné tribúny bratislavských Pasienkov sa vo štvrtok večer zmenili na bojové pole.

24.10.2014 14:50
Slovan, Sparta Foto: ,
Problémoví fanúšikovia Sparty Praha v Bratislave vystrájali.
debata (5)

Či skôr neovládateľnú džungľu, v ktorej neplatia žiadne zákony. Po štyridsiatich minútach prvého polčasu ovládli stovky ľudí v blízkosti sektora hostí obavy. O vlastné zdravie a bezpečnosť.

Z fanúšikov, ktorí si prišli po viac ako dvoch desaťročiach užiť atmosféru atraktívneho federálneho derby a za vstupenku neváhali zaplatiť 25 eur, sa stali obete niekoľkých chuligánov. Po tom, ako priaznivci Sparty prevalili oplotenie, museli opustiť svoje miesta a vziať nohy na plecia. Čím rýchlejšie, tým lepšie. Cieľom každého z nich bolo jediné: dostať sa čo najďalej od miesta činu, kde sa tyčami, kopancami a päsťami oháňala partia tvrdých chlapcov v kuklách.

„Priznávam, mal som strach. Niektorí z nás mali v hľadisku rodiny a tak nám nebolo pri pohľade na tribúny všetko jedno,“ vravel po zápase Igor Žofčák, kapitán Slovana. „Keď som videl, čo sa deje v hľadisku, necítil som sa dobre. Takéto niečo nám pokazilo dojem z víťazstva,“ nechápavo krútil hlavou prvý muž sparťanskej šatne David Lafata.

Pri otázke, prečo sa po záverečnom hvizde so spoluhráčmi išli svojim fanúšikom poďakovať, na okamih zaváhal. „Nehádzal by som všetkých do jedného vreca. Mnohí z nich nás pricestovali podporiť. Zaslúžili si náš potlesk, s ktorým sme to nijak neprehnali,“ obhajoval konanie spraťanov najlepší strelec mužstva.

Aj jeho však mrzelo, že scény plné násilia a netolerancie videli aj tí najmenší futbaloví fanúšikovia. Popri niekoľkých ľahko zranených vyznieval najsmutnejšie pohľad na detské tváre. Mnohé z nich zaliali v návale strachu slzy. Otcovia, ktorí chceli svojich synov potešiť nezabudnuteľným futbalovým zážitkom, svoj cieľ splnili. Pravdou totiž je, že na podobné scény ich ratolesti naozaj tak skoro nezabudnú. Zároveň je však viac ako isté, že futbal si najbližšie pozrú už iba v televízii. „Len blázon zoberie svoje dieťa na futbal aj nabudúce,“ lamentoval jeden z otcov, ktorému spod rúk vykúkala dvojica vystrašených šarvancov.

Aj oni videli, ako sparťanskí chuligáni bijú niekoľkých domácich fanúšikov hlava-nehlava. Atmosféru ako z vojnového filmu, pri ktorej mnohým behali po tele nepríjemné zimomriavky, dokresľovali sedačky padajúce na tartanovú dráhu. Do niekoľkých sekúnd ich v hľadisku chýbali desiatky.

Nehovoriac o pyrotechnike – od delobuchov až po svetlice. „Bol to rizikový zápas. Niečo podobné sa dalo očakávať. Myslím si, že kompetentní mali na chuligánov oveľa skôr zareagovať,“ tvrdil útočník domácich Pavel Fořt. So spoluhráčmi prečkal dramatické scény vo VIP zóne.

Slová českého legionára nesú v sebe kus pravdy. Situáciu na štadióne síce upokojili ťažkoodenci. Chuligánov Sparty, ktorí patria k najobávanejším v Česku, však dostali pod kontrolu až po približne pätnástich minútach.

Navyše, skôr ako ich nahnali späť do hosťujúceho sektora, nepochopiteľne venovali pozornosť bezbranným a najmä neškodným fanúšikom na hracej ploche. Tým, ktorí opustili svoje miesta zo strachu pred násilníkmi.

Hráči oboch tímov sa vrátili na trávnik po necelej trištvrtehodine. Napriek výstrahám delegáta Európskej futbalovej únie o možnom ukončení zápasu sa však nepokoje – hoci v menšej miere – zopakovali aj na opačnej strane štadióna.

Pasienky tak vo štvrtok večer opäť ožili. Škoda, že nie dobrým futbalom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #AC Sparta Praha