Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávne derby sa vracia. Legendy súpera štartujú Slovan

Slávne derby veľkých súperov sa vracia. Futbalisti Slovana Bratislava a Sparty Praha sa prvý raz v ére samostatnosti, po vyše 21 rokoch, stretnú v súťažnom zápase.

23.10.2014 09:30
Jozef Chovanec Foto:
Jozef Chovanec sleduje tréning hráčov Slovana.
debata

Vo štvrtok od 19.00 narazia na seba v I-skupine Európskej ligy. Nie na Tehelnom poli, ale prvý raz na bratislavských Pasienkoch.

Slovana v skupine nestrelili ešte gól a pripísali si dve prehry. Proti niekdajšiemu veľkému rivalovi ho povedú vo svojej premiére sparťanské legendy, ktoré v poslednom vzájomnom zápase boli výraznými oporami mužstva z Letnej. Teraz pred nimi stojí nová úloha – zastaviť pád belasých. Tí v uplynulých siedmich stretnutiach získali jediný bod a skóre 1:18.

„Verím, že sa nám podarí naštartovať Slovan,“ zdôrazňuje nový tréner belasých Jozef Chovanec, ktorého menovali do funkcie pred týždňom, pomohla mu konzultácia i informácie od bývalého trénera Františka Straku. „Času na prípravu bolo málo a mrzí ma, že sa nehral zápas s Trnavou, poznanie by bolo bližšie. Ale beriem to ako fakt.“

Podľa neho nebude prežívať nijaké špeciálne emócie pred súbojom s jeho bývalým mužstvom. „Nevnímam to ako prestížny zápas. Hráči i tréneri chceme vyhrávať, to bude aj náš cieľ vo štvrtok.“

Chovanec zostavu neprezradil. „Máme nejaké zdravotné problémy a nebolo by ani taktické ju prezradiť. Zostavu mám v hlave na 80 percent, nastúpime v čo najsilnejšom možnom zložení.“ Sparta je momentálne v pohode, bojuje s Plzňou o čelo tabuľky a naposledy zdolala v Európskej lige tím Young Boys (3:1), Slovan na pôde Bernu schytal debakel (0:5).

„Napriek posledným výsledkom má Slovan dobré mužstvo a pred zápasom s ním cítime rešpekt. Nemyslím si, že by nám malo víťazstvo spadnúť do lona,“ vyhlásil včera pred oficiálnym tréningom hostí na Pasienkoch ich tréner Vítězslav Lavička, ktorý strelil kedysi svoj prvý gól v drese Sparty práve v súboji so Slovanom na pražskej Letnej.

Aj Lavičkovi urobil škrt cez rozpočet zrušený víkendový súboj Slovana a Trnavy v slovenskej lige. „Chceli sme vidieť súpera naživo, ale nevyšlo to. Samozrejme, máme o Slovane dostatok informácií,“ naznačil.

Na otázku, ako sa teraz môže pod novými trénermi zmeniť hra bratislavského mužstva, zareagoval. „Spolupracoval som s oboma súčasnými trénermi Slovana Chovancom i Sieglom, poznám ich prácu, ale netrúfam si povedať, ako sa ich príchod prejaví teraz na hre mužstva.“

Priznal, že po menovaní do nových funkcií poslal obom trénerom esemesky, v ktorých im blahoželal a písal tiež odstupujúcemu koučovi Strakovi. „Ale osobne som odvtedy nehovoril ani s jedným,“ dodal Lavička.

Svoj sektor v rizikovom zápase Sparta vypredala
Stretnutie Slovana a Sparty zaradili medzi rizikové a budú ho sprevádzať zvýšené bezpečnostné opatrenia. Do Bratislavy sa chystá takmer tisícka fanúšikov pražského tímu. Klub predal všetky vstupenky do sektora hostí, rozchytali sa hneď v prvý deň, ako sa objavili v predaji. Sparťania budú mať vstup na štadión výlučne od Kauflandu z Trnavskej ulice, slovanisti len od Polusu z Vajnorskej ulice. Brány otvoria dve hodiny pred začiatkom, to znamená o 17.00 a zavrú ich štvrťhodinu pred výkopom. Organizátori odporúčajú, aby diváci prišli na štadión v predstihu a mohli sa bez problémov podrobiť bezpečnostným prehliadkam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #AC Sparta Praha