Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezda Sparty Bořek Dočkal: So Slovanom chceme dva razy vyhrať

Patrí medzi lídrov Sparty Praha i českej reprezentácie. Momentálne sa mu darí tiež strelecky, v sobotňajšej lige v Brne skóroval vo štvrtom zápase za sebou a bol najlepším mužom na ihrisku.

22.10.2014 10:00
Bořek Dočkal Foto: ,
Bořek Dočkal.
debata (1)

Futbalisti Slovana Bratislava si budú musieť dať na neho zajtra pozor. Sparťanský stredopoliar Bořek Dočkal (26) poskytol pred zápasom na Pasienkoch rozhovor Pravde.

Podľa médií i odborníkov máte životnú formu. Súhlasíte?
Ja to tak nevidím. Nehodnotím formu len podľa toho, aký som produktívny. Na to sú špecialisti v médiách, ktorí po niekoľkých góloch urobia veľmi rýchly záver. Túto časť sezóny však vnímam ako veľmi príjemnú, pretože sa nám darí v klube i reprezentácii. Nemám životnú formu, ale úspešné obdobie určite.

Kedy ste sa cítili futbalovo ešte lepšie?
Možno pred dvoma rokmi, keď som pôsobil v nórskom Trondheime. Museli sme prejsť štyrmi predkolami Európskej ligy, k tomu sme hrali zápasy v domácej súťaži, za dva-tri mesiace sme ich zvládli veľké množstvo. Vtedy som nastrieľal asi dvadsať gólov, mal som možno životnú formu. Pred každým stretnutím som takmer s istotou veril, že dám opäť gól. Rád na túto etapu spomínam. Sú však obdobia, keď góly nedávam, ale herne sa cítim lepšie ako teraz.

Čo sa skrýva za vašou súčasnou pohodou?
Nejde o jednu konkrétnu vec. Nič zásadné sa nezmenilo, nepripravujem sa inak na zápasy. Idú v rýchlom slede za sebou. Ak vám vyjde jeden, o tri dni nasleduje ďalší a prenášate si doň sebavedomie. Je známe, že ak sa hráčovi darí, tak si aj viac verí.

Ste aj pevným článkom reprezentácie. Dali ste gól v každom kvalifikačnom zápase – Holandsku, Turecku i Kazachstanu. Stáva sa z vás strelec?
Nepovažujem sa za strelca. Môjmu hernému štýlu, tomu, aký som hráč, viac odpovedá minulá sezóna. Nedal som v nej príliš veľa gólov, ale pripisoval som si veľa asistencií, len v lige som ich nazbieral asi dvadsať. Gólové prihrávky sú pre mňa typickejšie.

V čom vidíte podstatu výborného štartu reprezentačného tímu v novej kvalifikácii?
Všetko sa odvíja od dobrého vstupu s Holandskom. Pod novým trénerom Pavlom Vrbom sme odohrali štyri prípravné zápasy a ani v jednom sme nezvíťazili. Potom prišiel súboj s Holandskom, proti veľkému súperovi sme nemali čo stratiť. Hrali sme zodpovedne, bojovali a niekedy to aj s takým tímom stačí na dobrý výsledok. Nám sa to podarilo aj s trochou šťastia, víťazný gól sme dali v poslednej minúte. To nás povzbudilo a je to opäť aj o sebavedomí, o ktorom som už vravel. Vzápätí sme potvrdili dobrý štart v dvoch ďalších stretnutiach vonku.

Vaša cesta do Sparty bola trochu kľukatá. Nastúpili ste na Letnú vlani v lete. Ako sa tu cítite?
Veľmi dobre, som absolútne spokojný, splnili sa mi všetky očakávania. Vedel som, že prichádzam do klubu, v ktorom mám veľkú šancu bojovať o titul a zahrať si v európskom pohári. To sa mi plní, od môjho príchodu sme vybojovali už tri trofeje. Žiaľ, nedostali sme sa do Ligy majstrov, ale sme v skupine Európskej ligy a verím, že v tejto súťaži si zahráme aj na jar.

Pôsobili ste v tureckom Konyaspore i nórskom Trondheime. Môžete porovnávať so Spartou?
Turecko bola len prechodná stanica, ale dobrá skúsenosť, urobil som si jasno v niektorých veciach. V Trondheime som strávil dva roky a bol som tam spokojný. Rosenborg je však podobný klub ako Sparta v Česku, jediným cieľom bolo získať titul a mne sa to s tímom nepodarilo. To bolo sklamanie. Sparta má z klubov, ktoré som zažil, najkvalitnejší tím, to isté platí aj o jej profesionálnom vedení. Pôsobenie v nej radím najvyššie v doterajšej kariére.

Čaká vás zápas na Slovane. Čo viete o zajtrajšom súperovi?
V tomto roku som Slovan príliš nesledoval, nevidel som žiadny jeho zápas. Ale hrali sme s ním pred rokom v príprave, za ten čas asi mužstvo neprešlo takými zásadnými zmenami, aby ukázalo vo štvrtok úplne inú tvár. Minuloročnú konfrontáciu si dobre pamätám a viem, čo môžeme asi čakať. Súper prežíva teraz zložitejšie obdobie. O tom však nemá cenu špekulovať, my sa musíme sústrediť na náš výkon a čo najlepšie sa pripraviť.

Keď sa delilo Československo, nechodili ste ešte do školy. Ako vnímate blížiace sa stretnutie? Je to pre vás ešte federálne derby, alebo dôležitý zápas ako každý iný?
Ako federálne derby to už neberiem, akiste aj preto, že som ich sám nezažil. Netvrdím však, že je to úplne bežné stretnutie, lebo rivalitu medzi slovenskými a českými tímami je stále cítiť. Uvedomujem si, že keď sme hrali so slovenskou reprezentáciou alebo keď sa stretávam so slovenskými chlapcami, je to vždy špeciálna situácia.

Slovanu sa momentálne nedarí ani v domácej súťaži, ani v Európskej lige. Je pre Spartu jeho súčasná situácia výhodou? Cítite sa byť favoritom?
Ťažko povedať. Je to vždy o vývoji zápasu. Ak dobre začneme, podľa našich predstáv, budeme kontrolovať hru a podarí sa nám prípadne streliť gól, pre Slovan to nebude jednoduché.

Má nového trénera – bývalého sparťana. Myslíte si, že Chovanec prinesie obrat?
Hovorí sa, že po zmene trénera dostane mužstvo nový náboj i motiváciu. Hráči, ktorí dovtedy nehrali, zacítia zasa šancu, chcú sa pobiť o miesto v zostave, zvýši sa opäť konkurencia a prejaví sa aj pozitívnejšia atmosféra. Myslím si, že Slovan sa zdvihne a pokúsi sa naštartovať lepšie obdobie.

Po reprezentačnej prestávke Slovanu odpadol nedeľňajší zápas s Trnavou. Vnímate to ako vašu či súperovu výhodu?
Nevnímam to ako našu nevýhodu v tom zmysle, že súper mal voľno a my by sme mohli byť unavenejší. Hrali sme ligu v sobotu a máme dosť času, aby sme sa na štvrtok pripravili. A Slovan? To by sme videli po zápase s Trnavou, ak by mu vyšiel, pomohlo by mu to, ak by prehral, možno by sa jeho kríza ešte prehĺbila. Keďže sa derby nehralo, môžeme o tom len špekulovať a teoretizovať.

Sparta vyhrala hladko v Brne a vy ste strelili gól z penalty po faule na vás…
Dostal som krásnu prihrávku od Matějovského, chcel som brankára obísť, ale ma zrazil. Penaltu som ponúkol nášmu strelcovi Davidovi Lafatovi, ale tomu sa na ňu nechcelo. Ja som si veril. Aj v budúcnosti si môže vybrať. Je však poverčivý a keď sa inému darí premieňať ich, tak mu dá prednosť. Hrali sme dobre, ale keď sme viedli 3:0 a súper mal vylúčeného hráča, mohli sme zápas dohrať pokojnejšie. Keď Brno znížilo, mali sme v hre aj slabšie pasáže. Škoda, že sme viac nepodržali loptu, máme dosť skúsený tím, aby to zvládol lepšie.

S akým výsledkom budete vo štvrtok spokojný?
S výhrou… Vždy sa však hodnotí až podľa vývoja zápasu. Po ňom môže byť dobrý aj bod. Budeme sa usilovať potvrdiť domácu výhru s Bernom. Uvedomujeme si, že pre nás sú dva zápasy so Slovanom mimoriadne dôležité. Asi budú kľúčom k postupu. Ak ich zvládneme, už nám asi neunikne, budeme to mať vo vlastných rukách. Chystáme sa na Slovan s pokorou, ale chceme vyhrať v oboch stretnutiach.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #AC Sparta Praha #Bořek Dočkal