Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chovanec viedol v derniére Spartu proti Slovanu. Teraz stojí proti nej

Už sa zdalo, že Sparta Praha pricestuje vo štvrtok na bratislavské Pasienky ako nový líder českej ligy. V sobotu vyhrala v Brne (3:1) a dostala sa na čelo tabuľky.

21.10.2014 13:00
Jozef Chovanec Foto:
Jozef Chovanec na prvom tréningu Slovana.
debata (1)

Zakopnutia Plzne sa však nedočkala. Viktoria v nedeľu naplno zabrala v Mladej Boleslavi (3:0) a opäť preskočila mužstvo z Letnej o jeden bod.

Sparta sa pred tretím kolom I-skupiny Európskej ligy, ktoré ju čaká najbližší štvrtok na Pasienkoch (začiatok o 19.00), výborne naladila. Nielen hladké víťazstvo, ale aj dobrý výkon potešil trénera Vítězslava Lavičku. „Najmä hra, ktorú sme ukázali, je pre nás prísľubom pred zápasom v Bratislave,“ vravel sparťanský kouč.

Výkon jeho zverencov sledoval v hľadisku nový tréner Slovana Jozef Chovanec so svojím asistentom Horstom Sieglom. Sparťania ich účasť registrovali. „Aj ich prítomnosť na tribúne dodávala zápasu špeciálnu príchuť,“ dodal Lavička.

Chovanca čaká pikantná premiéra. Veľkí federálni súperi Slovan a Sparta sa vyše 21 rokov nestretli v súťažnom stretnutí. Keď naposledy narazili na seba v najvyššej súťaži, bojovali o titul. V roku 1992 ho získal Slovan a v poslednom federálnom ročníku mu ho vyfúkla Sparta.

Chovanec ju vtedy viedol do boja s mužstvom z Tehelného poľa ako kapitán. A góly do bratislavskej siete strieľal jeho asistent Siegl. V rozlúčkovom súboji na Letnej 3. decembra 1992 Galisovi zverenci podľahli 0:3 a Siegl im dal dva góly. Belasí nevyužili viacero šancí a prišli práve v poslednom zápase roka o prvé miesto, na ktorom sa držali štyri mesiace. Jesenným víťazom sa stala Sparta. „Pre Slovan je to kruté, ale taký je futbal,“ vravel po šlágri Chovanec.

Úplne posledné súťažné stretnutie medzi týmito rivalmi sa hralo hneď v úvode odvetnej časti – 20. februára 1993. Slovan trikrát za sebou doma so Spartou prehral. Ani v poslednom historickom súboji nezvíťazil – stretnutie sa skončilo 1:1. Oporou belasých bol súčasný generálny riaditeľ Dušan Tittel.

„Na zápas si dobre pamätám, tesne pred ním napadlo množstvo snehu a nebolo jasné, či sa vôbec bude hrať,“ spomínal včera. „Napokon pomáhali aj fanúšikovia s lopatami. Viem, že sme vyrovnali parádnym gólom Erika Chytila. Chceli sme vyhrať, aby sme sa opäť ujali vedenia v súťaži. Bol to zápas s veľkým nábojom, škoda, že podobné už nemôžeme zažívať a že sa stále nehrá na Tehelnom poli.“

Tittel sa len minulý týždeň po štyroch rokoch vrátil do slovanistických služieb na vysokom manažérskom poste a spolu s ním klub angažoval aj nového trénera. „Chovanec bol veľkou osobnosťou československého futbalu a sme radi, že teraz pôsobí v Slovane. Bude stáť vo štvrtok proti Sparte, čo je trochu paradox, ale verím, že aj s jeho pomocou nastane v našom tíme obrat. Momentálne sme na tom o niečo horšie ako pred vyše dvadsiatimi rokmi, Sparta má konsolidovanejší tím, ale bolo by krásne, keby sme práve proti nej prelomili nepriaznivé obdobie,“ zdôraznil Tittel.

Posledné stretnutie sledovalo v zlom počasí 12-tisíc divákov. Vo štvrtok ich bude na Pasienkoch určite menej. Sparťanov však príde maximálny počet. Ich sektor bude plný, v Prahe predali všetky vstupenky ešte v ten deň, ako sa začali predávať.

Naopak, občianske združenie Belasá Šlachta včera oznámilo na svojej stránke, že ukončilo pôsobenie ako oficiálny fanklub ŠK Slovan Bratislava. Udialo sa tak po stretnutí s majiteľom klubu Ivanom Kmotríkom. Jej predstavitelia ako hlavný dôvod uviedli nedostatok dôvery v súčasné vedenie klubu. Belasá Šlachta zatiaľ nezanikne, ale nebude vyvíjať nijakú činnosť. Chce naďalej podporovať Slovan, ale končí s reguláciou správania na zápasoch doma i vonku.

Ešte stále bez Vitteka
Róbert Vittek neposilní Slovan Bratislava v zápase proti Sparte Praha. Naďalej po operácii trénuje v USA a podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa ŠK Dušana Tittela ešte nie je pripravený vrátiť sa do zápasového kolotoča. „Až keď sa na to bude cítiť, môžeme s ním opäť rátať,“ vyhlásil Tittel.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec #ŠK Slovan Bratislava #AC Sparta Praha