Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko v príprave vyhralo nad Američanmi 1:0

Slovenskí futbalisti vyhrali v prípravnom zápase na Tehelnom poli nad výberom USA 1:0. O jediný gól sa postaral kapitán Marek Hamšík, ktorý v 26. minúte premenil výhodu pokutového kopu po faule na Vladimíra Weissa ml. Slováci aj Američania už majú zabezpečený postup na budúcoročné majstrovstvá sveta do Juhoafrickej republiky. Najbližšie sa reprezentanti SR predstavia v utorok 17. novembra od 17.00 h v Žiline proti Čile, ďalšiemu istému účastníkovi MS 2010.

14.11.2009 12:17 , aktualizované: 17:59
Slovensko - USA, gól Foto:
Marek Hamšík premieňa pokutový kop, a strieľa tak víťazný gól zápasu.
debata

Slovensko – USA 1:0 (1:0)

ONLINE PRENOS ZO ZÁPASU

  • Gól: 26. (z 11 m) Hamšík. Rozhodovali: Stefan Messner – Klaus Strasser, Peter Moser (všetci Rak.), 7200 divákov
  • Slovensko: J. Mucha ml. – Zabavník, Škrtel, J. Ďurica, M. Čech (90.+ Pekarík) – Karhan (90.+ J. Kozák), Hamšík (90.+ Štrba) – Weiss ml. (82. Kucka), Vittek (68. Švento), Stoch (61. Šesták) – Jendrišek
  • USA: Guzan – Cherundolo, Spector, Bocanegra (72. Goodson), Bornstein – Rogers (82. Kljestan), M. Bradley, Feilhaber, C. Dempsey (72. McCarty) – Altidore (82. Cunningham), Casey (46. E. Johnson)

Hostia začali na Tehelnom poli aktívne. Už v 2. min skóroval hlavou po rohovom kope Bradley, ale gól neplatil pre postavenie mimo hry. Američania mali v úvodnej desaťminútovke loptu častejšie na svojich kopačkách, boli ofenzívnejší, po centrovaných loptách musel viackrát zasahovať brankár Mucha. Po nudnej druhej desaťminútovke spôsobila vzruch až Dempseyho strela v 22. min, ktorá išla tesne vedľa pravej žrde. V 25. min po prvý raz pohrozili aj Slováci a hneď bol z toho gól. Weiss si na pravej strane narazil loptu s Vittekom, pekne prenikol do šestnástky a Bornsteinovi nezostávalo nič iné, len zatiahnuť záchrannú brzdu. Nariadený pokutový kop bezpečne premenil kapitán Hamšík – 1:0.

Na druhej strane musel v 29. min zasahovať Mucha, Altidorova strela však bola slabá a smerovala do stredu bránky. Aktívny Weiss v 32. min opäť zamotal hlavu Bornsteinovi, center však nenašiel adresáta. V 37. min natiahol Muchu z priameho kopu ďalekonosným pokusom Dempsey, brankár SR vyrážal na roh. Hostia boli naďalej aktívnejší, Mucha zasahoval aj v 42. min po hlavičke Feilhabera.

Aj po zmene strán mali Američania viac z hry. V 51. min našiel Dempsey uličkou striedajúceho Johnsona, ten sa však dostal zo streleckého uhla a napol len bočnú sieť. Prakticky z protiútoku pohrozil Jendrišek, jeho technický pokus Guzan chytil. O dve minúty neskôr sa útočník Kaiserslauternu ocitol po Hamšíkovom vysunutí v ešte väčšej šanci, zoči – voči brankárovi USA opäť neuspel. V 65. min pohrozil z priameho kopu Cherundolo, tečovaná lopta skončila tesne vedľa pravej žrde.

Slováci mali obrovskú šancu zvýšiť na 2:0 v 74. min. Ďuricovu nevydarenú strelu zachytil striedajúci Šesták, ale v čistej pozícii namieril len do Guzanovej ľavej nohy. Z následnej dorážky neuspel ani Hamšík. V závere, ktorý bol rozkúskovaný viacerými striedaniami, sa hostia usadili na slovenskej polovici. Do žiadnej vážnejšej príležitosti sa však nedostali a zverenci trénera Vladimíra Weissa st. si pripísali cenný triumf 1:0.

Povedali po zápase:

Vladimír Weiss (tréner SR): „Na dosť ťažkom teréne predviedli obidve mužstva veľmi dobrý a bojovný výkon. Vyložených šancí sme mali viac, ale hru kontrolovali Američania. Hosťujúci Dempsey zahral vynikajúco. Dnes sme mali proti sebe ťažkého súpera, ale len zápasy proti takýmto mužstvám nás môžu posunúť dopredu. Ďakujem divákom, ktorí na zápas prišli, aj keď ich nebolo toľko, koľko by som očakával. Na zaplnené tribúny si musíme počkať asi až na nový štadión. Marek Hamšík je hráč svetovej triedy a môže byť lídrom tímu do budúcnosti. Potešila ma práca v obrane, ale celé mužstvo hralo kompaktne. Spokojnejší som s druhým polčasom, kedy sme si vytvorili viacero šancí. Mužom zápasu bol podľa môjho názoru Jano Ďurica, ktorý podal bezchybný výkon. Keď sa vyhrá nad takým ťažkým súperom, samozrejme prevažujú v hodnoteniach pozitíva. V druhom zápase chcem dať šancu ďalším hráčom od začiatku, o detailoch však rozhodneme až ráno. Obmena kádra v zápase proti Čile bude veľká. V Žiline sa bude hrať v inej atmosfére, pred vypredaným hľadiskom a na kvalitnejšom teréne.“

Bob Bradley (tréner USA): „Začiatok zápasu bol dobrý. Pokutový kop však výrazne ovplyvnil hru. Slovenský tím je veľmi dobre organizovaný, množstvo hráčov si pýta loptu. Neboli sme dosť ostrí a priebojní na to, aby sme sa dostali cez obranu Slovenska. Chýbalo nám niekoľko hráčov, ale ťažko kvantifikovať, do akej miery sa táto skutočnosť podpísala pod našu prehru. Tento zápas bol dobrý na vyskúšanie si viacerých hráčov. To, čo sa nám veľmi nedarilo, bolo napádanie v strede poľa a samotný útok. Tieto prípravné stretnutia sú veľmi dôležité pred majstrovstvami sveta, tých zápasov do samotného šampionátu už veľa nebude. Je málo času na to, aby sme sa zohrali a otestovali hráčov, preto si vážime tieto príležitosti.“

Marek Hamšík premieňa pokutový kop, a strieľa...
Na zápase s USA bola jedna tribúna kompletne...
+3Marek Čech (vľavo) v súboji s Američanom...
debata chyba