Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalová liga bude mať dvanásť tímov

Od sezóny 2006/07 bude hrať najvyššiu futbalovú súťaž na Slovensku 12 mužstiev, o dve viac ako v súčasnosti. Na Slovensku dôjde k reorganizácii štruktúry všetkých republikových futbalových ligových súťaží. Druhá najvyššia slovenská futbalová súťaž sa bude volať I. liga a bude mať tiež 12 účastníkov.

24.06.2005 16:40
debata

„Podľa súťažného poriadku zostúpi po skončení nastávajúceho ročníka 2005/2006 z najvyššej súťaže posledný desiaty tím a do Corgoň ligy si zabezpečia postup tri najlepšie mužstvá v konečnej tabuľke druhej ligy,“ povedal športový riaditeľ SFZ a predseda ligovej komisie SFZ Vladimír Wänke.

Druhá najvyššia slovenská futbalová súťaž sa po novom bude od sezóny 2006/2007 volať I. liga a podobne ako Corgoň liga bude mať 12 účastníkov. Z terajšej 16-člennej druholigovej súťaže by tak malo po skončení ročníka 2005/2006 zostúpiť až šesť klubov.

Slovenský futbalový zväz bude riadiť aj novovytvorenú II. ligu, ktorá sa bude hrať od sezóny 2006/2007 vo dvoch štrnásťčlenných skupinách Západ a Východ. Doteraz sa tretia najvyššia súťaž hrala v štyroch skupinách po šestnástich účastníkoch. Štvrté najvyššie súťaže sa budú hrať od ročníka 2006/2007 pod názvom III. liga a o počtoch ich účastníkov rozhodnú regionálne futbalové zväzy. 

Corgoň liga by mala dve časti súťaže. V prvej by sa tímy stretli systémom každý s každým doma – vonku. Celkovo by sa v základnej časti odohralo 22 kôl. Po jej skončení budú družstvá umiestnené na 1. až 8. mieste bojovať opäť systémom doma – vonku v štrnástich kolách o majstrovský titul, celkovo tak odohrajú 36 duelov.

Mužstvá umiestnené na 9. až 12. mieste budú spolu s prvými štyrmi celkami I. ligy hrať nadstavbovú časť o účasť v najvyššej súťaži v ďalšej sezóne. V tejto nadstavbe sa začína od nuly, účasť v Corgoň lige si vybojujú najlepšie štyri mužstvá.

Podobným systémom sa bude hrať aj novovytvorená I. liga. Po 22-kolovej základnej časti postúpia prvé štyri tímy do spomínanej nadstavbovej časti o účasť v Corgoň lige a mužstvá z 5. až 12. miesta budú bojovať o záchranu v druhej najvyššej súťaži. Do II. ligy zostúpia tímy z 11. a 12. priečky konečnej tabuľky.

V A-skupine II. ligy budú kluby z bratislavského a západoslovenského regiónu, v B-skupine mužstvá zo stredoslovenského a východoslovenského regiónu. Hrať sa bude systémom každý s každým. Do I. ligy postúpia víťazi oboch skupín, do III. ligy zasa zostúpia posledné dva tímy z každej skupiny, spolu štyri tímy. Nováčikmi II. ligy budú víťazi každej zo štyroch regionálnych III. líg.

„Tento model prísnejšie selektuje kluby pre vstup do vyššej súťaže po výkonnostnej a ekonomickej stránke a taktiež dlhodobo pripravuje kluby pre vstup do vyšších resp. najvyššej súťaže dospelých,“ píše sa v stanovisku SFZ k reorganizácii súťaží, ktoré schválila v piatok Rada SFZ v Močenku.

debata chyba