Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guľa: Až kríza preverí trénera i tím

Žilinský MŠK padol v lige na desiate miesto. O nepriaznivej situácii hovorí tréner Adrián Guľa, ktorý mužstvo prevzal v lete.

22.10.2013 09:00
adrián guľa Foto: ,
Adrián Guľa.
debata

Ako sa prejavujú posledné zlé výsledky na atmosfére v klube?
Pracujeme naplno ako vždy. Trošku to cítiť v emóciách a najmä v hre, v poslednom zápase v Zlatých Moravciach bolo vidieť, že klesla sebadôvera a možno i presvedčenie, že sme schopní napredovať. Určite je atmosféra iná, ako keď mužstvo víťazí. Všetci potrebujeme výhry, preto to robíme. Prinášajú radosť, dvíhajú sebavedomie. Ale teraz sa dá lepšie napredovať, ako keď sa darí a všetko beží podľa predstáv.

V čom je to lepšie?
Je to zaujímavá situácia, futbal nie je len o výhrach. Napredovať sa dá pomaly, nebadane, ale v podobnej situácii aj urobiť výsledok a tri kroky vpred. Teraz sa ukáže, akí sme silní, aký máme tím, ako vieme pracovať v ťažších chvíľach. Je to situácia, ktorá sa v športe stáva, je normálna, akurát je zložitejšia v tom, že sa stala v klube, ktorý má ďaleko vyššie ambície. Mal úspechy, preto je viac na očiach, preto si do neho mnohí rýpnu.

Čakáte, že príde zlom a všetko sa vráti do starých koľají?
My nemôžeme na to čakať, ale sústavne na tom robiť. U nás to nebude o jednom zápase. Je to o dlhodobej práci, situácia sa nezlepší jedným alebo dvoma víťazstvami.

V Žiline ste podpísali zmluvu na päť rokov. V klube však dochádzalo k trénerským zmenám často. Máte stále podporu, necítite tlak?
Cítim najmä obrovskú zodpovednosť, bez ohľadu na dĺžku kontraktu. Neznamená to, že sa nič nedeje. Vážim si podporu i trpezlivosť vedenia klubu, ale nechcem ju zneužívať. Pre mňa je dôležité, aby sme našli riešenie. Chceme byť úspešní a myslím si, že silnú Žilinu potrebuje aj slovenský futbal.

Úvod sezóny nenaznačoval podobné problémy, rozbeh bol solídny, v európskom pohári ste prešli cez dvoch súperov. Čím si vysvetľujete negatívny obrat?
Možno to bolo aj tým, že sme sa sústredili na súboje v Európskej lige a stratili sme trochu koncentráciu v domácej súťaži. Niečo sme nedocenili a pribrzdilo nás to. Som v klube veľmi krátko a práve teraz sa ukazujú veci, ako efektívnejšie a výraznejšie tlačiť na tím, aby sa zlepšoval. Keď vládne eufória z postupu a dobých výsledkov, vtedy sa neprejavia krízové momenty. Až tie preveria trénera, mužstvo, celý klub.

Poznáte recept, ako sa dostať z krízy?
Len tvrdou robotou. Ale to neznamená, že budeme viac behať a skákať. Potrebujeme situáciu neustále analyzovať, riešiť dennodennou komunikáciou, v tréningovom procese, v zápasoch, zameriavať sa na detaily, ktoré sú dôležité.

V Trenčíne sa vám darilo, zdalo sa, že vám išlo všetko hladko. Nerozhádzal vás súčasný stav?
Aj v Trenčíne sme sa borili s mnohými problémami, ale ambície a očakávania, ani tlak verejnosti neboli také veľké. Predpokladal som aj to, že v Žiline nepôjde všetko, ako si želáme. Rátal som s krízovým režimom, lebo sme chceli robiť niečo inak, ako sa robilo predtým. V takom procese sa môže stať, že nebudeme vždy efektívni a rýchli. Aj preto sme sa dohodli na spolupráci na dlhšie obdobie. Bolo pre mňa výzvou dosiahnuť výsledky vo väčšom klube. Preto sme sa rozhodli vyskočiť z komfortu a pokúsiť sa byť lepší.

V utorok vás čaká v pohári Slovan. Je to šanca na začiatok obratu?
Každý zápas vnímame teraz ako kľúčový. Pre nás je pohár jednou z dôležitých ciest k úspechu. Má pre nás veľký význam a súper je pre nás veľkou výzvou. Chceme ukázať maximálny výkon.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adrián Guľa