Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdny brankár Čech priznal: Urobil som nezmyselnú chybu

Petr Čech je najväčšou hviezdou českého tímu. Má tridsať a desať rokov je oporou reprezentácie. Pred niekoľkými týždňami sa tešil v drese Chelsea Londýn z triumfu v Lige majstrov. Patrí medzi najlepších brankárov na svete a jeho cena sa odhaduje na 25 miliónov eur. Aj majster tesár sa však utne. Čechov kiks využil Grék Gekas na zníženie skóre a vykresal nádej svojmu mužstvu. Pred štyrmi rokmi na Euro 2008 Čech takisto zazmätkoval - a jeho tím to vtedy stálo postup.

14.06.2012 03:09
Petr Čech Foto:
Petr Čech síce spravil obrovskú minelu, po ktorej dali Gréci gól, no napokon jeho tím i tak vyhral 2:1.
debata

Spomenuli ste si na túto situáciu, keď padla lopta za váš chrbát?
Okamžite. História sa mi premietla v hlave. Nestalo sa mi prvý raz, čo som si spomenul na stretnutie s Tureckom spred štyroch rokov. Ale hneď som si povedal, že tentoraz to bude inak a zápas nestratíme.

Čo sa vlastne stalo?
Urobil som zlé rozhodnutie. Neodhadol som presne situáciu. Hekticky som chcel chytiť loptu, myslel som si, že Grék Gekas bude bežať so mnou za loptou. Mohol som pokojne počkať na loptu a chytiť ju. Zbytočne som pribehol až k Tomášovi Sivokovi.

Nemali ste obavy, že Gréci sa chytia a vyrovnajú?
Veril som, že ďalší gól už nedostanem. Dovtedy som chytal dobre, bez chyby, iste, zbieral som v pohode všetky centre.

Ako ste sa cítili, keď lopta letela do opustenej bránky?
Taká chyba vyzerá komicky, ale vo futbale sa podobné situácie stávajú. Hovoril som si, že ďalšiu už neurobím a gól nedostanem. Zo zápasu som si zobral pozitívne zistenie, že chyba nemala na môj ďalší výkon negatívny dopad a dochytal som zápas, ako som chcel. Dôležitý je pre mňa fakt, že sme vyhrali.

Nebude mať tento moment negatívny dopad na váš výkon v ďalšom stretnutí?
Opakujem, urobil som nezmyselnú chybu a verím, že bola posledná v tomto turnaji.

Ako teraz vnímate postupové šance?
Boli sme pod tlakom, museli sme vyhrať, to sa nám podarilo. Prvý krok sme splnili. Máme šancu postúpiť do štvrťfinále. Karty v skupine sú po zápase Rusko – Poľsko rozdané. Za istých okolností nám môže stačiť remíza, ale možno budeme potrebovať tri body.

Ako ste sa vyrovnávali s vysokou prehrou po prvom stretnutí s Ruskom?
Vždy je nepríjemné, keď niečo nezvládneme. Už na druhý deň sme však všetci vedeli, že je to za nami a teraz máme 180 minút, aby sme to napravili. Výborným vstupom do zápasu s Gréckom sme si utvorili náskok a zápas dotiahli do víťazného konca.

Nedohral zranený Rosický. Ak by nemohol nastúpiť, zvládne to mužstvo aj bez neho?
Tri dni sú dlhá doba, možno sa dá do poriadku, boli by sme, samozrejme, radi, keby nastúpil. Ak nie, musíme ho nahradiť a pokúsiť sa postúpiť aj bez neho. Možno bude neskôr v poriadku na štvrťfinále.

Česko bolo na štadióne domácim mužstvom, vaši fanúšikovia mali jasnú prevahu. Pomohlo vám to?
Samozrejme, podržali nás. Fanúšikov prišlo veľa, bolo ich počuť a zápas mal výbornú kulisu. Pomohol aj fakt, že sme v úvodných šiestich minútach strelili dva góly, čo ich naštartovalo.

debata chyba