Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trpeli sme do konca zápasu, priznal del Bosque

Futbalisti Španielska postúpili podľa očakávania do štvrťfinále XIV. kontinentálneho šampionátu v Poľsku a na Ukrajine. Úradujúci majstri sveta a Európy o svojej účasti medzi najlepším oktetom rozhodli pondelkovým tesným víťazstvom nad Chorvátskom 1:0, po ktorom sa mohli tešiť so 7 bodmi z prvenstva v základnej D-skupine.

19.06.2012 12:23
Vicente del Bosque Foto:
Vicente del Bosque.
debata (1)

„Trpeli sme,“ priznal po stretnutí tréner Španielska Vicente del Bosque a pokračoval: „Duel proti Chorvátom bol nesmierne náročný. Nechceli sme hrať na remízu, ktorá by nám stačila na štvrťfinále, to by bolo príliš nebezpečné. Tradične sme mali loptu viac na kopačkách, na druhej strane nás niektorými famóznymi zákrokmi podržal brankár Casillas. Aj súper mal možnosti na skórovanie.“ Skúsený 61-ročný úspešný kouč „La Furia Roja“, ktorý predĺžil kontrakt a zostane na španielskej lavičke minimálne do konca MS 2014 v Brazílii, nemohol byť pokojný najmä v 59. min.

Za bezgólového stavu vtedy výborne individuálne zapracoval špílmacher Modrič, perfektne prihral Rakitičovi, ale stredopoliar španielskeho klubu FC Sevilla hlavičkou neprekonal Casillasa. „Našťastie som sa rýchlo dokázal presunúť bližšie k strelcovi a jeho prudký pokus som vyrazil. Brankár potrebuje aj šťastie, je to súčasť futbalu,“ citoval portál goal.com slová 31-ročného španielskeho gólmana, ktorý ďalej poznamenal: „V zápase som sa osobne cítil dobre, hoci panovala aj nervozita. Trpeli sme, pretože výsledok bol dlho na vážkach. Napokon sme to zvládli a krôčik po krôčiku sa posúvame ďalej.“

Spomenutý 24-ročný záložník Ivan Rakitič bol smutný: „Mrzí ma, že som si s mojou príležitosťou neporadil dôraznejším spôsobom. Keď vyprchá prvotné sklamanie, musíme si rozobrať príčiny neúspechu. Nemáme sa však za čo hanbiť, absolvovali sme dobrý turnaj.“

Hrdinom pondelkového večerného duelu v Gdansku sa napokon stal paradoxne Rakitičov spoluhráč zo Sevilly Jesús Navas, ktorý skóroval v 88. min do prázdnej bránky a bez problémov dokončil akciu spoluhráčov Cesca Fábregasa s Andrésom Iniestom.

„Španielsko nikdy nehrá na nerozhodný výsledok, nebolo tak ani tentoraz. My, hráči, chceme vždy hľadať cestu k úspechu a víťazstvu, máme to jednoducho v krvi. Proti Chorvátom to však bolo náročné. Súpera na štvrťfinále si nevyberieme, musíme si poradiť s kýmkoľvek,“ uviedol po zápase 26-ročný maličký rýchlonohý krídelník.

Chorvátsko sa napriek sympatickému hernému prejavu a pochvalných slovách futbalových odborníkov rozlúčilo s účinkovaním na ME 2012. „Vatreni“ získali za víťazstvo nad Írskom (3:1) a remízu s Talianskom (1:1) štyri body, strelili štyri góly, ale ani to nestačilo na štvrťfinálovú miestenku.

„Keď hráte proti majstrom sveta, musíte premieňať šance, ktoré sa vám naskytnú. My sme Španielsku nestrelili gól a ideme domov, moji zverenci však odohrali hrdinský zápas,“ uviedol kouč Chorvátska Slaven Bilič po šiestich rokoch končiaci na reprezentačnej stoličke: „V závere som poslal na trávnik troch ofenzívnych hráčov, riskovali sme, ale, bohužiaľ, neskórovali. Naopak, pri hre vabank sme inkasovali. Chýbal nám kúsok šťastia. Na tomto šampionáte sme sa chceli dostať ďaleko. Ja i celý realizačný tím sme však zanechali za sebou skvelú generáciu, ktorá má všetky predpoklady ešte sa zlepšiť.“

1 debata chyba