Bratislava sa chválila novými megatrolejbusmi. Dnes stoja väčšinu času v servise

Nové dvojkĺbové megatrolejbusy Škoda-Solaris Trollino 24 vraj trápia "detské choroby".

07.05.2024 18:00
Megatrolejbus Foto: ,
Nové dvojkĺbové "megatrolejbusy" sa z ulíc Bratislavy čiastočne vytratili. Čakajú v depe na servis.
debata (42)

Začiatkom februára tohto roka boli na trolejbusovú linku 71 premávajúcu medzi bratislavskou Hlavnou stanicou a Dolnými honmi nasadené nové dvojkĺbové trolejbusy Škoda-Solaris Trollino 24, ktoré mali zabezpečiť vyššiu prepravnú kapacitu na tejto veľmi vyťaženej trase. Prakticky hneď po zaradení do premávky sa na nových trolejbusoch začali objavovať prvé poruchy a po prvom týždni už museli byť niektoré služby na linke 71 obsadzované opäť bežnými jednokĺbovými trolejbusmi s nižšou prepravnou kapacitou. Informuje o tom portál imhd.sk.

Čiastočné zlepšenie nastalo v polovici marca, kedy sa v niektorých dňoch opäť podarilo celú linku obsadiť dvojkĺbovými trolejbusmi. Situácia sa ale opäť zhoršila v priebehu apríla a za posledný mesiac sa do premávky darilo vypravovať prevažne iba 4 až 8 dvojkĺbových trolejbusov. V špičke pracovného dňa je pritom na linke 71 potrebných 13 vozidiel, vo voľných dňoch 9 trolejbusov. Celkovo je vo vozidlovom parku 16 dvojkĺbových trolejbusov.

Portál imhd.sk preto požiadal o stanovisko Dopravný podnik Bratislava. V ňom sa uvádza: „Flotilu 24-metrových MEGAtrolejbusov zaradil Dopravný podnik Bratislava do pravidelnej premávky s cestujúcimi na linku 71 od 3. februára 2024. Na zabezpečenie dennej výpravy počas pracovných dní je potrebných 13 vozidiel z celkového počtu 16 kusov.

V Bratislave bude jazdiť 24,7m dlhý "megatrolejbus
Video

Rovnako ako v prípade každej značky, nové vozidlá sa postupne zabiehajú a v prvých mesiacoch prevádzky sa môžu objavovať prípadné nedostatky. Takéto „detské choroby“ sa objavili aj v prípade MEGAtrolejbusov a servisné tímy dodávateľov už pracujú na ich odstránení.

DPB adresoval dodávateľovi (konzorcium Solaris + Škoda Electric) výzvu na okamžité odstránenie porúch a zabezpečenie požadovanej disponibility. Momentálne komunikujeme s dodávateľom na dennej báze a servisné tímy dodávateľa v rámci reklamácií intenzívne pracujú na odstraňovaní identifikovaných nedostatkov, ktoré sa vyskytujú. Obnovenie plnej výpravy MEGAtrolejbusov závisí od dodávky náhradných dielov a tiež od efektivity riešení na strane dodávateľa."

Podľa kúpnej zmluvy môže DPB sankcionovať dodávateľa trolejbusov v prípade, ak by nevybavil reklamáciu a neodstránil reklamované vady riadne, včas a v požadovanej kvalite. Podobné problémy mala s nasadením tohto typu trolejbusov aj Praha, kde sa ich však už podarilo eliminovať. Verme, že sa tak čoskoro stane aj v Bratislave.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #dvojkĺbové trolejbusy #megatrolejbusy #Solaris Trollino 24 #poruchové trolejbusy
Články podľa značiek