Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladý Chorvát zahnal Djokoviča do kúta. Šampióna trápil na kurte viac ako štyri hodiny

Už o deň skôr. Ale inak je všetko po starom.

14.01.2024 13:42
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič mal v 1. kole Australian Open 2024 nečakane veľa starostí.
debata (6)

Na grandslamových turnajoch raz akiste nastane čas, keď si nebudeme klásť otázku, kto zo zvyšku štartového poľa dokáže zastaviť Novaka Djokoviča. Hľadať odpoveď na Australian Open býva spravidla najťažšie, lebo o tom, kto je kráľom Melbourne Parku, je zbytočné hovoriť.

Djokovič tu neprehral zápas dlhých šesť rokov. Australian Open ovládol v minulosti desaťkrát – zakaždým, keď sa dostal do finále, uspel.

„Má odtiaľ viac veľkých trofejí ako ja z celej kariéry. Nad týmto faktom sa môžete len smiať, pretože na to sa naozaj nedá nič povedať,“ vyhlásil pár dní pred začiatkom AO 2024 nezabudnuteľný Andre Agassi.

Rafael Nadal Čítajte viac Prvý ťažko odohrá tri zápasy bez toho, aby to jeho telo vydržalo, druhý kríva a polovica tretieho je z kovu. No pozrite sa na Djokoviča

Slávny turnaj sa začal netradične už v nedeľu. A Djokovič bol ihneď v akcii. V 1. kole si s nečakanými ťažkosťami poradil s Chorvátom Dinom Prižmičom 3:1 na sety.

Nebol to jednoduchý zápas, veď Srb strávil v 1. kole grandslamu na kurte viac ako tri hodiny prvýkrát od US Open 2010. Predovšetkým v druhom a treťom sete sa trápil. Nebol by to však Djokovič, keby takúto situáciu nezvládol.

Napokon za štyri hodiny vyhral 6:2, 6:7 (5), 6:3, 6:4.

Bol to však súboj nerovný, lebo proti 18-ročnému mladíkovi zo Splitu stál najlepší tenista všetkých čias. Mimochodom, keď Djokovič slávil v Melbourne prvý grandslamový titul, jeho súper nemal ani tri roky. A keď štartoval profesionálnu kariéru, Prižmič ešte nebol ani na svete.

Prehra 1:3 na sety s veľkým idolom ho preto nemusí až tak veľmi mrzieť. Najmä, keď po premenenom mečbale nasledovalo silné objatie a dlhé slová uznania od šampióna.

„Zaslúži si aplauz. Je to fantastický hráč. Dlhý čas bol lepším tenistom. Na 18-ročného mladíka to bolo neuveriteľné, má pred sebou veľkú kariéru,“ vravel Djokovič pár sekúnd po premenenom mečbale.

Dino Prižmič sa po zápase dočkal veľkého uznania. Foto: Profimedia
Dino Prižmič Dino Prižmič sa po zápase dočkal veľkého uznania.

Vie hrať cez bolesť

Oficiálny web austrálskeho podujatia donútil tamojšie – dnes už nehrajúce legendy – zamyslieť sa nad tým, či Srb svoju víťaznú šnúru natiahne.

„Mám pocit, že v určitom bode sa to musí skončiť. Že sa stane niečo, čo zmení chod tenisových dejín. Ale vzhľadom na spôsob, akým tu hral minulý rok, na usilovnosť v jeho príprave, si myslím, že je opäť obrovským favoritom,“ naznačil niekdajší skvelý deblista Todd Woodbridge.

Pravda, neznamená to, že nikto iný na Australian Open nemá šancu. Ale aj stávkové kancelárie sú v prípade Djokovičových súperov skeptické. Na svetovú jednotku vypísali kurz 2,0, na Carlosa Alcaraza 4,5, Jannika Sinnera 7,5 a Daniila Medvedeva 9,5.

„Je ťažké staviť si proti Novakovi Djokovičovi. Je najlepším hráčom všetkých čias a ja by som mu titul s radosťou dopriala,“ povedala pre Sky Sports bývalá britská tenisová jednotka Laura Robsonová.

Súperi to budú mať proti nemu ťažké. „A pokiaľ nebudú mať v hlave skutočnú vieru, že ho môžu zdolať, nebudú mať žiadnu šancu,“ dvíha varovný prst John McEnroe.

„Myslím si, že tento rok veria, že sa im to podarí. Novak prichádza na Australian Open a pravdepodobne aj na veľa iných veľkých turnajov s drobnými zraneniami a je úžasne dobrý v tom, ako zvláda svoje telo. Vie, ako sa cez to dostať – dokáže hrať aj cez bolesť,“ doplnil Woodbridge.

V nedeľňajšom zápase sa zdalo, že všetko je v poriadku. Napokon, rodák z Belehradu pred začiatkom turnaja naznačil, že problémy so zápästím, ktoré avizoval pred týždňom, už odzneli.

V hľadisku bol aj nezabudnuteľný Andre Agassi. Foto: Profimedia
Andre Agassi V hľadisku bol aj nezabudnuteľný Andre Agassi.

Zvieralo mu žalúdok

Pre Djokoviča je Australian Open turnaj všetkých turnajov. Nielen preto, že tento grandslam ovládol najviac krát, ale bol zároveň aj jeho premiérovým. A viaže sa k nemu aj jedna nemilá, hoci mimoriadne silná spomienka.

Pred dvomi rokmi vstúpil do krajiny síce legálne, ale napriek odporu federálnej vlády a verejnosti. Skončil v detenčnom centre a po rozhodnutí súdu ho napokon z krajiny poslali preč.

Tie spomienky sa mu vraj po dlhom čase opäť vynorili.

„Minulý rok som najprv letel do Adelaide, takže v Melbourne sme pristáli na inom termináli. Keď som však prišiel tento rok, pristáli sme na tom istom termináli ako v roku 2022 – videl som celú cestu, ktorou som v ten deň prešiel, imigračný úrad, dokonca som spoznal muža, ktorý tam bol pred dvomi rokmi. Necítil som sa dobre, doslova mi zvieralo žalúdok,“ priznal pre srbské médiá.

Hoci sa vtedy mnohí domnievali, že austrálsky incident môže viesť ku koncu jeho kariéry, nestalo sa tak. Naopak, Djokovič bol na tom istom mieste o dvanásť mesiacov oslavovaný ako víťaz a hrdina.

Odvtedy triumfoval na štyroch grandslamoch a s 24 je historickým rekordmanom.

Je ťažké si čo i len predstaviť, čo ho v tejto chvíli tak veľmi motivuje. Zároveň to je na ňom tá najfascinujúcejšia vec, veď 25. grandslamový titul by ho odpútal aj od legendárnej Margaret Courtovej.

Prvý krok – hoci nečakane ťažký – má už za sebou. Potrebuje spraviť ďalších šesť.

Najbohatší tenisti a tenistky na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček najbohatších tenistov na svete je...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open 2024