Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvý ťažko odohrá tri zápasy bez toho, aby to jeho telo vydržalo, druhý kríva a polovica tretieho je z kovu. No pozrite sa na Djokoviča

Mal to byť veľký návrat uzdraveného šampióna. Ďalšia iskra pred začiatkom prvého grandslamového turnaja v sezóne. Všetko spočiatku vyzeralo dobre - Rafael Nadal aspoň naoko pripomínal legendárneho "Rafu". V dvoch zápasoch sa prakticky nezapotil.

08.01.2024 21:00
Rafael Nadal Foto:
Rafael Nadal s boľavou grimasou.
debata (1)

Prišiel však tretí a Španiel prehral. Zranil sa a odhlásil z Australian Open. Vyznie to síce ironicky, no myslené to tak nie je – tenisový svet sa na začiatku roku 2024 vrátil do svojich starých koľají.

Nekonečný zoznam

Tých zranení bolo už neúrekom. Aktuálna diagnóza znie: mikrotrhlina na stehennom svale. Denník Clarin sa pokúsil zosumarizovať všetky zdravotné problémy, s ktorými sa musel 37-ročný Nadal v minulosti vyrovnať.

Na formát A4 by ste takýto zoznam veru nedostali. A tak si pripomeňme, čím všetkým si španielsky matador prešiel len v samotnej v Austrálii.

Napriek dvom titulom z Melbourne (2009 a 2022) a ďalším štyrom neúspešným finále (2012, 2014, 2017 a 2019) už toho zažil pomerne veľa. Napríklad v roku 2007 si vo štvrťfinále počas zápasu proti Fernandovi Gonzálezovi poranil stehno. Duel dohral, ​​no prehral v troch setoch.

O tri sezóny neskôr odstúpil pre zranenie pravého kolena, pričom vo štvrťfinále viedol nad Andym Murraym 2:0 na sety.

V roku 2011 sa Nadal opäť porúčal vo štvrťfinále a opäť v tom bolo stehno, o rok neskôr v predvečer Australian Open oznámil, že problém má tentoraz jeho pravé koleno, no nezabránilo mu dostať sa až do finále. V 2014 ho zasa vo finále položil chrbát.

Djokovič tenis Čítajte viac Djokovič nemá konkurenciu. Slovák v elitnej stovke chýba

A tak ďalej, a tak ďalej… Po zranení brušného svalstva odišiel z Melbourne Parku aj vlani a následne – po operácii bedrového kĺbu – vynechal celú sezónu.

Zranenia patria k Nadalovej kariére asi tak, ako popoťahovanie si šortiek či neustále otáčanie fliaš s vodou, len aby nápisom smerovali ku kurtu. Napokon, keď po vyradení z turnaja v Brisbane oznámil, že na tohtoročnom Australian Open hrať nebude, väčšina zostala smutná, ale nie prekvapená.

„Budeš nám chýbať, Rafa. Posielame ti všetku našu lásku a želáme všetko najlepšie k rýchlemu uzdraveniu,“ zverejnil oficiálny účet Australian Open na sociálnej sieti Facebook. „Čoskoro sa vidíme na kurte.“

Dodatok od usporiadateľov turnaja znie trošku optimisticky, lebo v tejto chvíli naozaj nikto netuší, ako dlho bude Nadal na dvorcoch chýbať.

Sám však zdôrazňuje, že všetko naplánoval tak, aby jeho forma vyvrcholila o tri mesiace. To znamená, že počas antukovej časti sezóny by sme ho mohli vidieť v plnej sile.

Čo by bolo keby?

Za jeho početnými zraneniami je štýl, ktorý preferuje. Maximálne agresívny, fyzicky mimoriadne náročný. Zatiaľ čo Roger Federer pôsobil pri každom údere neskutočne ladne, z Nadala vždy šlo obrovské množstvo energie.

416099237 1047141123227776 7381487677154256490 n Čítajte viac Perfektný štart do nového roka. Hrunčáková s Danilinovou po napínavej dráme vybojovali titul

Tenisoví odborníci i lekári už od počiatkov jeho kariéry upozorňovali, že to je problém. Väčšina z nich by však akiste nepovedala, že v roku 2024 sa bude pokúšať o návrat.

Zaujímavo to cez víkend na sociálnej sieti X popísal tenisový novinár Bastien Fachan. Sú to akési dve do očí bijúce pravdy o Nadalovi. „Jeho fyzický štýl hry ho pripravil o šestnásť grandslamových titulov,“ znie tá prvá. Druhá je síce z opačného konca, no rovnako pravdivá. „Nadalov fyzický štýl mu priniesol dvadsaťdva grandslamových titulov.“

Malorčan maximalizáciou svojho úsilia, pracovnej morálky a tolerancie k extrémnej bolesti zaplatil za slávu častými zraneniami. V tomto prípade neexistuje „čo by bolo keby“, lebo ak vezmete Nadalovi jeho brutálnu fyzickosť a nevyhnutné zranenia, ktoré z nej vyplývajú, nikdy by sa nepríblížil k 22 grandslamom.

Ten posledný získal na Roland Garros 2022. Doslova si ho vytrpel. Do Paríža cestoval s boľavou ľavou nohou, ktorú mu museli znecitlivieť viacerými injekciami.

Všimnite si, že v tomto prípade zranenie nebolo prekážkou. Existuje totiž jeden povrch a jedno miesto, ktoré sú pre Španiela a jeho odkaz dôležitejšie než akékoľvek iné.

Na tomto mieste, kde získal štrnásť grandslamových trofejí, sa budú konať v lete aj olympijské hry. Roland Garros sa začína v máji, podujatie pod piatimi kruhmi v júli.

Djokovič tenis Čítajte viac Djokovič nemá konkurenciu. Slovák v elitnej stovke chýba

„Preto by bolo preňho najrozumnejšie vynechať americké turné a po Roland Garros aj trávnatú časť sezóny – vrátane Wimbledonu. V každom prípade, cesta je dlhá,“ radí mu špecializovaný portál Tennisuptodate.

Len on rozhodne

Španielsky novinár a spisovateľ Antonio Papell však zašiel ešte ďalej. Svojmu krajanovi odporúča, aby sa viac na tenisové dvorce nevracal.

„Vôbec ho osobne nepoznám, no je skľučujúce byť svedkom neakceptovaného úpadku skvelého tenistu, ktorý si nepripúšťa váhu svojho veku. Prečo si neužiť to, čo už máte, neporovnateľnú biografiu, namiesto toho, aby ste sa trpko usilovali o nemožné?“ opýtal sa na sociálnej sieti.

Vzápätí dostal aj odpoveď. Od manažéra španielskej verzie Eurosportu Miguela Angel Mendéza. „Pretože o tom šport je. Ísť ďalej. Rafael Nadal je legenda. A iba on rozhodne, kedy a ako dať bodku za svojou kariérou.“

V tejto súvislosti sa aj Športweb opýtal Vladimíra Pláteníka, slovenského renomovaného trénera, či má Nadal niekedy ešte šancu súperiť s najlepšími.

„Môj názor je, že už asi nie. Jeho telo nezvláda záťaž, ktorá je potrebná na vysokú úroveň tenisu, no rád by som sa mýlil a prajem mu, aby ešte hral. Je to ikona nášho športu,“ odpovedal.

833996165 Čítajte viac Djokovičovo správanie znechutilo austrálsku tenisovú ikonu. Myslí si, že nastal čas na zmenu pravidiel

Niečo podobné vyhlásil pre iDNES.cz aj český tenista Jakub Menšík. „Pre Rafu bude veľmi náročné vrátiť sa na top úroveň. Myslím si, že na špičku už nedosiahne, protože Djokovič hrá aj naďalej výborne a sú tam i mladé pušky ako Sinner, Alcaraz a další.“

A keď už spomíname Djokoviča, virtuálnym svetom sa od nedele preháňa jeho fotografia, ako v náročnej pozícii trénuje s belgickými gymnastkami na olympiáde v Tokiu. Komentár pod ňou znie asi takto:

„Nadal už len ťažko odohrá tri zápasy v rade bez toho, aby to jeho telo vydržalo. Federer má poškodené koleno a na jednu nohu kríva. Polovica Murrayho tela je dnes z kovu. A pozrite sa na Djokoviča.“

Najbohatší tenisti a tenistky na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček najbohatších tenistov na svete je...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal