Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina alebo démon. Náš vzťah k Djokovičovi svedčí aj o dnešnom svete, vraví známy americký kňaz

Federer, Federer, Federer... A ešte šestnásťkrát Roger Federer. Potom Nadal a naposledy Talian Jannik Sinner.

15.12.2023 08:06
Novak Djokovič Foto:
Šampión Novak Djokovič.
debata (26)

Ankete o najpopulárnej­šieho tenistu medzi fanúšikmi dominoval posledných 21 ročníkov predovšetkým jeden muž. Od sezóny 2003 do 2021 patrila cena nepretržite švajčiarskemu elegánovi. Keď s tenisom skončil, prebral ju jeho arcirival Rafael Nadal.

Ten však bol uplynulých jedenásť mesiacov zranený a tak sa sympatie ušli rodákovi z talianskych dolomitov.

Hoci má Sinner za sebou výbornú sezónu, ani zďaleka sa nepriblížil k Novakovi Djokovičovi, ktorý ovládol tri grandslamové podujatia (má ich rekordných 24), záverečný Turnaj majstrov a momentálne vládne tenisovému svetu už 403. týždeň.

Prečo teda nezískal aj tú poslednú – nešportovú trofej – od fanúšikov?

824424835 Čítajte viac Navonok to zvládam, no vnútri je to často inak, tvrdí Djokovič. Má osvedčený mentálny trik

Rozbil svet „Fedal“

Dôvodov je vraj viacero. Niektoré stoja za zamyslenie, nad inými stačí nechápavo pozdvihnúť obočie. Pravdou je, že Djokovič nie je žiadna vyleštená trofej, nemá nablýskaný imidž, o ktorý sa mu stará početný PR tím.

Za každých okolností je prirodzený – (ne)dokonalý, rozporuplný, milovaný i zatracovaný. Je zmesou chladu a pokoja, hnevu i výbušnosti, mixom všetkého. Schválne nepíšeme dobrého a zlého, lebo čo tragické je na rozbitej rakete po nevydarenom geme?

Všetky emócie u Djokoviča dokonale fungujú. Môže byť temperamentný a frustrovaný, ale aj sústredený a výsledok je takmer vždy rovnaký. Víťazstvo.

Viacerí novinári či bývalí tenisti sa zhodujú v jednom: Djokovič si získal nepriateľov aj tým, že sa kedysi zapojil do súboja Federera s Nadalom. Tenisový svet bol rozdelený na dve časti – Federerovcov a Nadalovcov – a medzi nimi nezostal žiadny priestor.

Nuž povedzte, ak by ste boli súčasťou tohto rozdeleného sveta, páčilo by sa vám to? Srb bol pre nich votrelcom, mal byť akýmsi rozptýlením pre víťazstvami znudeného Federera, jeho vyzývateľom, ktorý z času na čas vyhrá, ale určite nad ním nebude vyhrávať.

Stefan, Tara a Jelena. Alebo šťastní Djokovičovi Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Fotografie Novaka Djokoviča a jeho v New Yorku...

Možno mal aj kus smoly, že hral súčasne s ďalšími dvoma fenoménmi. Federer s Nadalom mali výhodu, vyrastali v západnej Európe, boli vychovaní pre slávu a všetky jej sprievodné javy. Naproti tomu on sa narodil vo východnej časti sveta – v čase vojny.

Má svoje chyby, čo dokázal viackrát, ale ktorý športovec ich nemá?

Vyčíta sa mu kadečo. Exhibičný turnaj počas covidu, nápis „Kosovo je Srbsko“ priamo do objektívu kamery, vedecky nepodložené teórie, spoločné fotografie s ľuďmi obvinenými z balkánskych tragédií v 90. rokoch či jeho neústupčivosť počas Australian Open 2022, keď síce pricestoval do Melbourne legálne, ale nereagoval na výzvy odísť.

A potom – samozrejme – očkovanie! Možno nesúhlasíte s jeho postojom, ale v športovom svete, ktorý je taký zaujatý diskusiou o rekordoch a o tom, kto je najlepším hráčom všetkých čias, je skutočnosť, že bol ochotný obetovať úspechy kvôli svojmu presvedčeniu, skôr na obdiv ako na zavrhnutie.

Viaceré západné médiá ho však napriek tomu často zosmiešňujú. A Srbi si zasa myslia, že je to len preto, že je Srb. Napokon, aj Djokovič neraz naznačil, že nebyť Srbom, tenisový svet mu leží pri nohách.

Novak Djokovič, Roger Federer, Rafael Nadal Čítajte viac V zozname boháčov sú aj Slováci. Ten najslávnejší je popri dnešných tenistoch ako chudobný príbuzný

Iný pohľad na vec

Opýtali sme sa teda aj srbského novinára Sašu Ozma na to, prečo ho veľké množstvo fanúšikov nedokáže prijať. Najprv si povzdychol, lebo túto otázku dostal už x-krát, potom však prekvapil.

"V prvom rade si nemyslím, že je pravdou, že by Djokoviča veľká časť fanúšikov odmietala. Pravidelne ho sledujú milióny ľudí, kam sa pohne, tam rozdáva podpisy – často aj 45 minút. Úprimne sa domnievam, že ho ľudia milujú.

Netuším, kde vznikajú správy, že by mu fanúšikovia nevedeli prísť na chuť – možno na základe zápasov proti Federerovi a Nadalovi, kde priali druhým. To je skrátka fakt," pripustil.

„Keď sa však píšu články o tom, ako sú v jeho prípade fanúšikovia rozdelení, už základná premisa je nesprávna. Opýtajte sa akéhokoľvek novinára, čo sa deje pred každým Djokovičovým tréningom i po ňom. Zistíte, že reči o nejakej nepopularite sa nezakladajú na pravde,“ opísal svoje pocity.

Faktom však je, že napriek veľkému fanklubu tohtoročné ocenenie získal Sinner.

Zaujímavý a netradičný pohľad na vec ponúkol vo svojom blogu známy americký kňaz a veľký tenisový fanúšik Jake Martin.

Dovolenka Novaka Djokoviča s rodinou Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Pozrite si, ako dovolenkuje najlepší tenista na...

"Keďže som vyrastal v 80. rokoch ako fanúšik Johna McEnroa, registroval som zmiešané emócie, ktoré vyvolávali jeho temperamentné výbuchy. A napriek tomu sa zdá, že u Djokoviča má len málo ľudí zmiešané emócie – je tu jednoducho nechuť. Podľa mňa to len svedčí o polarizovanom stave sveta, v ktorom aktuálne žijeme.

Heroizujeme alebo démonizujeme, a teda dehumanizujeme. Možno je ťažké milovať Djokoviča – akiste nám to neuľahčuje ani on sám," napísal s tým, že aj podľa neho je najnesympatickejším šampiónom v celom športe práve preto, že „zlikvidoval obľúbený tenisový pár Federer – Nadal“.

„Napriek tomu, že je úžasným športovcom, milujúcim otcom a súcitným humanitárnym pracovníkom, ani ja si neviem pomôcť – nie som jeho fanúšik. Je neskutočne ľudský, v dobrom aj v zlom a ja ho aj tak nedokážem obdivovať,“ doplnil, akoby vzťah k tomuto športovcovi bol niekde medzi nebom a zemou.

V 36 rokoch, s titulmi, ktoré má na konte, sa zdá, že je to nekonečný boj. Ak vôbec, pretože podľa všetkého Djokovič tieto veci už nerieši. Akoby tam viac nebol na to, aby sa zapáčil skupine fanúšikov, je tam už iba pre víťazstvá.

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič je kanibal, jeho tenis ako z videohry. Novinári si o ňom v Turíne šepkali všehovoriaci vtip

„Keď sa zamyslí nad svojou kariérou, status najlepšieho tenistu všetkých čias musí byť preňho dostatočnou náplasťou,“ zamýšľa sa portál Tennis365.

Budúca sezóna bude v jeho prípade rokom veľkých výziev. Pokúsi sa získať všetky štyri grandslamové tituly a k nim aj olympijské zlato. Na všetkých piatich podujatiach bude najväčším favoritom.

V ankete o najpopulárnej­šieho tenistu medzi fanúšikmi 2024 akiste nie.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #Jannik Sinner #Saša Ozmo