Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolo to žalostných dvanásť mesiacov, v športovcovi roka však máme jasný stupeň víťazov. Ako hlasovali naši redaktori?

Veľké výsledky, ktoré by zarezonovali medzi slovenskou verejnosťou, by ste spočítali na prstoch jednej ruky. Ak na chvíľu opomenieme kolektívne športy, potom môžeme hovoriť doslova o veľkej biede.

30.12.2023 10:00
Barteková, Lobotka, Vlhová Foto:
Naša najlepšia trojka - zľava: Danka Barteková, Stanislav Lobotka, Petra Vlhová.
debata (3)

Slovenský šport v roku 2023 priniesol viac sklamaní, ako radosti. Vybrať desať úspešných jednotlivcov si vyžadovalo nemalú námahu. Tohtoročnú anketu Športovec roka môžeme preto označiť ako jednu z najslabšie obsadených v ére samostatnosti.

Aj tentoraz sa do ankety zapojili piati redaktori Športwebu – vedúci oddelenia Adam Zelinka, Michal Bakaj, Michal Gavroň, Patrik Fotta a Martin Prosnan. Na anketovom lístku sme určili poradie desiatich najúspešnejších jednotlivcov a tri kolektívy.

Vo všetkých piatich prípadoch sme sa zhodli na najlepšej trojke. Mená uvádzame v abecednom poradí – Danka Barteková, Stanislav Lobotka a Petra Vlhová.

Chirurgicky presná

Anketu Športovec roka pravidelne vyhlasuje Klub športových redaktorov. Tých najúspešnejších určujú slovenskí športoví novinári – vlani sa ich do ankety zapojilo 117. Všetci si vyberajú po desať jednotlivcov a tri kolektívy, k dispozícii mali pomocné, no nezáväzné podklady s menami 45 športovcov. Hlasovať sa dalo do polnoci 22. decembra.

Už samotný zoznam kandidátov odráža žalostný stav slovenského športu. Svedčí o tom aj fakt, že v tejto chvíli je do Paríža kvalifikovaných len trinásť Slovákov. Po iné roky sme o takomto čase mohli ich počet násobiť.

Prečo sa nám v najlepšej trojke objavujú rovnaké tri mená? V prvom rade je to preto, že tohtoročná konkurencia bola slabá. Za Bartekovou, Lobotkom a Vlhovou si však napriek tomu stojíme.

Strelkyňa Barteková tento rok vyhrala, čo mohla. Stala sa majsterkou sveta i Európy a všetko korunovala vyrovnaním svetového rekordu. V kvalifikácii na pretekoch Svetového pohára v Katare v skeete trafila všetkých 125 terčov.

Danka Barteková. Foto: Profimedia
Danka Barteková Danka Barteková.

Hoci v januári ani zďaleka necítila, že to bude jej najlepšia sezóna v už beztak bohatej kariére, všetko sa akosi zišlo do jednej veľkej dokonalosti. Barteková vymenila svoju starú drevenú pažbu za novú kovovú a asfaltové holuby triafala s chirurgickou presnosťou.

Podarilo sa jej to v čase, keď už viacerí boli presvedčení o tom, že myslí viac na život po kariére i na svoje aktívne členstvo v Medzinárodnom olympijskom výbore. Napokon, bola to jej 25. sezóna vo vrcholovom športe a získala v nej prvé svetové zlato.

"Rok 2023 hodnotím najveselšie, ako sa len dá. Mám za sebou jednoznačne najlepšiu sezónu. Prekonala som tabuľkové rekordy, priemery z minulého roka a stala som sa majsterkou sveta, čo sa mi nikdy predtým nepodarilo.

Navyše som v jednom roku vyhrala MS aj ME. Ešte predtým som na jar dosiahla svetový rekord. K tomu som si vybojovala olympijskú miestenku do Paríža, čo bol môj hlavný cieľ," povedala na sklonku roka pre portál olympic.sk.

Barteková v uplynulej sezóne už nemohla urobiť viac, aby sa stala Športovkyňou roka na Slovensku. To, že napokon bude v najlepšej trojke, prakticky hraničí s istotou.

Nenahraditeľný Lobotka

Slovenský futbal je tentoraz akousi výnimkou – na rozdiel od iných športov má za sebou dobrý rok. Národný tím sa kvalifikoval na majstrovstvá Európy v Nemecku, ligové mužstvá Slovana Bratislava a Spartaka Trnava hrali v skupine Európskej konferenčnej lige.

A reprezentačný ťahúň Lobotka vyhral taliansku Seriu A.

Stanislav Lobotka. Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
20. Stanislav Lobotka Stanislav Lobotka.

Neapolské ťaženie bolo veľkou futbalovou story. Slávny klub čakal na Scudetto od sezóny 1989/1990, kedy zaň hrával nezabudnuteľný Diego Maradonna. Medzitým bol niekoľkokrát veľmi blízko, na titul s ním neúspešne siahal aj Marek Hamšík. Nakoniec sa to podarilo až Lobotkovi.

Slovenský defenzívny stredopoliar nebol len do počtu. Patril medzi lídrov SSC Neapol, bol obľúbencom trénera Luciana Spallettiho. Nebolo veľa gólových akcií, v ktorých by nemal 29-ročný Trenčan nohy.

„Lobotku chvália za spôsob jeho hry, keď má mužstvo loptu pod kontrolou. Ale keď ju získa súper, ťažko cez neho prejde. Zakaždým beží, aj za tými vyššími a silnejšími. Vďaka postave je ťažké ho odtlačiť zo súboja,“ nadchýnal sa kouč Neapola.

Bol taký výrazný, že futbaloví experti ho zaradili do najlepšej jedenástky talianskej ligy v uplynulom roku. A môžeme len špekulovať, či by sa slovenská reprezentácia bez neho chystala na budúcoročné Euro. My si myslíme, že nie.

Najväčšou slovenskou hviezdou v individuálnom športe je po odchode Petra Sagana zo scény jednoznačne Petra Vlhová. Rok 2023 však nebude patriť medzi jej najlepšie. Nebol to olympijský rok, liptovská rodáčka však neuspela ani na majstrovstvách sveta v Courcheveli. Z francúzskych Álp si domov nepriviezla jedinú medailu.

Inak povedané: od roku 2018 sa stalo vôbec prvýkrát, že by nezískala žiadnu významnú trofej – medailu alebo glóbus. Pravda, jej veľkou nevýhodou je, že jej výsledky porovnávame s predošlými sezónami, lebo ruku na srdce – štyri triumfy v pretekoch Svetového pohára sú stále veľkým počinom.

Vlhová si jednoducho svoje miesto v najlepšej trojke obháji aj po nie najvydarenejšej sezóne.

Petra Vlhová. Foto: Profimedia
Vlhová Petra Vlhová.

Hancko i Kucka

Do najlepšej desiatky sa nám vo všetkých piatich prípadoch vošli ešte plochodrážnik Martin Vaculík i futbalista Dávid Hancko. Niekoľkokrát sa tam objavil tretí z cyklistických MS v kategórii do 23 rokov Martin Svrček, ale aj hokejová hviezdička Nela Lopušanová.

V lanskej ankete druhý – Juraj Slafkovský – naopak ani raz.

A hoci v podkladoch chýbal, traja z nás sme do desiatky zaradili aj reprezentanta Juraja Kucku zo Slovana Bratislava, lebo si myslíme, že si to nielen za celý rok, ale aj za celú kariéru určite zaslúži.

Výsledky ankety Športovec roka 2023 sa dozvieme 5. februára počas galavečera v Slovenskom národnom divadle.

Ako hlasovali redaktori Športwebu

Michal Bakaj: 1. Barteková, 2. Lobotka, 3. Vlhová, kolektív: futbalisti SR
Patrik Fotta: 1. Vlhová, 2. Lobotka, 3. Barteková, kolektív: futbalisti SR
Michal Gavroň: 1. Lobotka, 2. Vlhová, 3. Barteková, kolektív: futbalisti SR
Martin Prosnan: 1. Lobotka, 2. Barteková, 3. Vlhová, kolektív: futbalisti SR
Adam Zelinka: 1. Lobotka, 2. Barteková, 3. Vlhová, kolektív: futbalisti Slovana

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #Petra Vlhová #Stanislav Lobotka #Športovec roka 2023