Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok 2023 patril skôr futbalistom. Sagan sa lúčil bez veľkých výsledkov, ani Vlhovej sa nedarilo tak ako predtým

Radosti i sklamania. Medaily aj slzy. Rok, ktorý máme za sebou, nebol v tomto smere ničím výnimočným, lebo ku gólom, k bodom a sekundám patrí aj široká škála ľudských emócií.

31.12.2023 09:46
Luxembursko šport futbal ME2024 kval. J-skupina... Foto: ,
Slovenskí futbalisti pred zápasom s Luxemburskom.
debata

Dlho nám najväčšiu radosť robili slovenské stálice – Peter Sagan a Petra Vlhová. Uplynulých dvanásť mesiacov to však bolo inak, prvý sa lúčil, druhá mierne poľavila.

Ako teda budeme spomínať na rok 2023?

Adieu, Tourminátor

Hoci sám prízvukoval, že ešte nekončí, sezóna 2023 bola zlomová nielen preňho, ale aj pre celý slovenský šport. Peter Sagan sa rozlúčil s profikariérou cestného cyklistu. S pelotónom, v ktorom dlhé roky dominoval, s miestami, ktoré preslávili nielen jeho, ale aj krajinu, z ktorej pochádza.

Tri tituly majstra sveta, sedem zelených dresov a dvanásť víťazných etáp na Tour de France, monumentálne klasiky Okolo Flámska či Paríž – Roubaix, no predovšetkým milióny fanúšikov po celom svete. Aj to bola kariéra 34-ročného Žilinčana, ktorá bude pokračovať na horskom bicykli.

Končiaci sa rok bol z jeho pohľadu už iba symbolický – rozlúčkový. Nezaznamenal v ňom žiadny pozoruhodný výsledok. Napriek tomu kam prišiel, tam robil rozruch – svojou hviezdnosťou, tým, čo všetko počas štrnástich rokov profesionálnej kariéry dokázal.

„Prečo si taká smutná?“ pýtal sa Tourminátor španielskej novinárky, keď svetu oznamovala, že to bude jeho posledná sezóna na ceste. Veď Sagan sa len presúva z asfaltu do terénu. Pokúsi sa dostať na olympiádu v Paríži a opäť si užívať milovaný bicykel.

Barteková, Lobotka, Vlhová Čítajte viac Bolo to žalostných dvanásť mesiacov, v športovcovi roka však máme jasný stupeň víťazov. Ako hlasovali naši redaktori?

Bez štvrťfinále

Z pohľadu slovenského hokeja to bol priemerný rok. Na jeho začiatku reprezentácia do 20 rokov trápila v play off MS silnú Kanadu, ktorej nakoniec vo štvrťfinále podľahla 3:4 po predĺžení. Na seniorských MS to však bolo o poznanie horšie. Národný tím sa v Rige neprebojoval ani medzi osmičku najlepších.

Zverenci Craiga Ramsayho nenadviazali na dva predchádzajúce šampionáty. V Lotyšsku podávali striedavé výkony, proti silným mužstvám hrali chvíľami ako z partesu, s podpriemernými sa trápili.

Do štvrťfinále napokon tesne nepostúpili. Napriek tomu hokejový zväz presvedčil kanadského kouča, aby pri slovenskej reprezentácii zotrval.

Z hľadiska budúcnosti to však bol opäť výnimočný rok, na vstupnom drafte do NHL uspelo viacero mladých slovenských nádejí. Dalibora Dvorského a Samuela Honzeka si zámorské kluby vybrali dokonca už v 1. kole, Adam Gajan bol zasa najvyššie draftovaným brankárom.

Nela Lopušanová. Foto: instagram.com/nela_lopusanova
Nela Lopušanová 16 Nela Lopušanová.

Dieru do sveta však spravila predovšetkým 15-ročná Nela Lopušanová. Jej finty na šampionáte dievčat do 18 rokov obleteli svet. Na špecializovanom portáli Eliteprospects ju v istej chvíli vyhľadávalo rovnaké množstvo fanúšikov ako hviezdneho Connora McDavida.

Talentovaná Slovenka sa v lete presunula za oceán. Vykročila za veľkým snom – byť už čoskoro najlepšou hokejistkou na svete.

Z piateho koša

Rok 2023 môžeme pokojne označiť za futbalový. Slovensko v najpopulárnejšom športe na svete zaznamenalo niekoľko pekných úspechov. Dominuje im postup na majstrovstvá Európy, ktoré sa budú konať v Nemecku od polovice júna do polovice júla.

Slovenskí futbalisti sa na turnaj prebojovali z druhého miesta kvalifikačnej skupiny, keď nestačili iba na nablýskané Portugalsko. Za sebou nechali Island, Bosnu a Hercegovinu i Luxembursko, krajiny, ktoré boli pri žrebe v silnejších výkonnostných košoch.

Úvod kvalifikácie bol rozpačitý, aj potom zverenci Francesca Calzonu striedali lepšie chvíle s horšími. Podstatné však je, že zbierali body.

Reprezentačný tréner Francesco Calzona. Foto: TASR, Martin Baumann
10. Lux vs. SR Reprezentačný tréner Francesco Calzona.

Postup si napokon zabezpečili už po predposlednom zápase, nikdy predtým národný tím nepostúpil na záverečný šampionát takýmto dominantným spôsobom. Slováci na ME vyzvú v základnej skupine Belgicko, Rumunsko, tretieho súpera zatiaľ nepoznajú.

Skok do Európy

Zaujímavý rok to však bol aj z pohľadu klubového futbalu. Titul už piatykrát v rade obhájil Slovan Bratislava, hoci tentoraz sa bojovalo takmer až do samého konca.

Prvýkrát v histórii sa stalo, že do skupinovej fázy európskych súťaží sa dostali až dve slovenské mužstvá. Majstrovský Slovan i Spartak Trnava. Oba celky hrali v Európskej konferenčnej lige. Belasí z nej postúpili a vo februári vyzvú v boji o osemfinále rakúsky Sturm Graz, Trnava v mimoriadne silnej spoločnosti na postup pomýšľať nemohla.

Slovenská pečať silne zarezonovala aj v Taliansku. Stanislav Lobotka s Neapolom ovládli Seriu A. Slovák patril medzi najväčšie opory slávnej značky, experti ho dokonca nominovali do najlepšej jedenástky tamojšej ligy.

Pre Neapol to bol mimoriadne dôležitý titul. Iba tretí v histórii klubu. Naposledy sa z neho radoval ešte keď zaň dával góly Diego Maradona na prelome 80. a 90. rokov.

Stanislav Lobotka v obkolesení neapolských... Foto: Profimedia
19. Neapol titul Stanislav Lobotka v obkolesení neapolských fanúšikov po konečnom hvizde a zisku titulu.

Zlaté Bartekovej ruky

S pokojným svedomím môžeme napísať, že pre individuálne športy to ani zďaleka nebol rok, na ktorý budeme spomínať. Samozrejme, tu treba vysoko vyzdvihnúť športovú strelkyňu Danku Bartekovú.

Zvíťazila na majstrovstvách sveta i Európy a vytvorila svetový rekord – v kvalifikácii na pretekoch Svetového pohára v Katare v skeete trafila 125 terčov.

Len tak mimochodom – viac sa už nedalo.

Momentálne najväčšia slovenská športová hviezda – Petra Vlhová – sa zo svetového šampionátu v lyžovaní vo francúzskych Alpách vrátila bez cenného kovu. Nezískala ani jeden glóbus a v celkovom hodnotení Svetového pohára skončila tretia.

Pravda, vyhrala niekoľko pretekov, opäť patrila medzi najlepšie lyžiarky na svete a zostáva slovenským unikátom, lenže v minulosti si latku nastavila vysoko a v predchádzajúcej sezóne ju podliezla.

Petra Vlhová. Foto: Profimedia
Petra Vlhová Petra Vlhová.
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Petra Vlhová #rok 2023