Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi v lete nebudú Rusmi. Český Reflex im pomocou umelej inteligencie obliekol nové dresy. Steká po nich krv

Bol najvyšší čas. Veď do najväčšieho športového sviatku v Paríž zostávalo už iba 231 dní. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rozhodol, že v lete do metropoly Francúzska pocestujú aj ruskí športovci.

10.12.2023 10:00
Reflex, Rusi Foto:
Český magazín Reflex pripravil pomocou umelej inteligencie pre ruských športovcov túto sadu dresov.
debata (40)

Napriek tomu, že ich krajina vyvolala a už takmer dva roky vedie vojnový konflikt na Ukrajine. Aj napriek nesúhlasu veľkej časti výprav, ktoré sa olympijské hry chystajú.

Zúfalý kompromis

Jedna strana požadovala úplný zákaz, druhá účasť bez podmienok, napokon je z toho – tak, ako sa aj očakávalo – opäť len akýsi mačkopes. Rusi a Bielorusi budú na olympiáde 2024 štartovať ako neutrálni športovci bez vlajky.

Nemôžu aktívne podporovať vojnu na Ukrajine, ani byť zmluvne viazaní s ruskou či bieloruskou armádou. Musia tiež podpísať záväzok k Olympijskej charte a teda aj k „mierovému poslaniu olympijského hnutia“.

MOV, sídlo Čítajte viac Je rozhodnuté! Rusi i Bielorusi pocestujú do Paríža, no bez vlajok. Moskva hovorí o diskriminácii

Výsledok je taký, že v lete by mohlo na francúzske športoviská vycestovať iba pár desiatok jednotlivcov zo spomínaných krajín. Pripomíname, že pred tromi rokmi v Tokiu štartovalo 335 Rusov.

Ako to pri kompromisoch býva – spokojný nie je nikto. Rusi ho považujú za diskriminačný, politicky motivovaný a neakceptovateľný, západné štáty – je ich asi 40 – zasa za nedostatočný trest.

Ukrajinci dokonca hovoria, že MOV spravil z olympiády zbraň a aj neutrálny dres, ktorý si ruskí športovci na seba oblečú, bude od krvi.

„Čo iné musí Rusko urobiť, koho ďalšieho musí zabiť, aby si Medzinárodný olympijský výbor konečne zložil ružové okuliare ohľadom tejto teroristickej krajiny?“ píše sa v ukrajinskom vyhlásení.

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...

Napadnutý štát pripúšťa, že udalosť, ktorá je na programe na budúci rok od 27. júla do 11. augusta, bude bojkotovať.

Rozdelené sú v tomto prípade nielen krajiny, ale aj jednotlivé športové federácie. Zatiaľ čo viaceré z nich volali po tom, aby sa Rusom opäť otvorili dvere, zástupcovia Svetovej atletiky o tom nechcú ani počuť.

„V Paríži možno budete môcť vidieť nejakých neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska, ale nebude to v atletike,“ vyhlásil šéf strešnej organizácie Sebastian Coe.

Poľsko Atletika halové ME rozbehy atletika Čítajte viac Začínajú sa diplomatické šachy. Žiadni Rusi na tartane štartovať nebudú, odkazuje MOV šéf svetovej atletiky

MOV však vidí v povolení pre jednotlivcov rešpektovanie ich ľudských práv.

A čo na to Macron?

Piatkové rozhodnutie MOV narobilo poriadny rozruch. Slovenský športový olympijský výbor (SŠOV) do včerajška nevydal žiadne oficiálne stanovisko, český zareagoval už v piatok. Veľmi ostro.

„Nesúhlasíme s akoukoľvek formou účasti Ruska a Bieloruska v kvalifikáciách na olympijské hry alebo na Hrách samotných počas trvania vojnového konfliktu na Ukrajine,“ uviedol.

Ešte vyhranenejšie sa vyjadril šéf českého biatlonu Jiří Hamza, ktorý dlhodobo kritizoval úvahy pozvať Rusov do Paríža.

„Je to škandalózne rozhodnutie. To neznesie hádam ani žiadny komentár. Ale pán Bach to po celý čas k tomu smeroval, tak má, čo chcel. Celé olympijské hnutie, bohužiaľ, kráča týmto smerom. Z môjho pohľadu je to absolútne mimo,“ reagoval pre české médiá Hamza.

Vidí však ešte jedno riešenie, aj keď podľa všetkého veľmi nereálne. „Keby mal Emanuel Macron gule, nedá im víza a nie je čo riešiť. Samozrejme, môžu ich dostať inde, ale aj keby im ich dal napríklad Viktor Orbán, Macron to zablokuje tak, že im neumožnia vstup do krajiny,“ naznačuje.

Česi majú v tomto smere pomerne jasno. Renomovaný novinár z Mladej fronty Dnes, Tomáš Macek, ktorý pravidelne cestuje na zimné i letné olympijské hry, píše o škandalóznom rozhodnutí a kriminálnom čine. „Bach vyhral, legitimizuje ruskú agresiu,“ uvádza v titulku svojho komentára.

„Vojna na Ukrajine doteraz pripravila o život viac ako 300 ukrajinských športovcov. Tí už nikdy na žiadnu olympiádu nepôjdu. Rusi si naopak budúci rok v júli veselo zasúťažia pod vlajkou s piatimi kruhmi a doma v Moskve ich potom iste využijú aj na propagandistické účely,“ píše Macek.

Krv na drese

Hádam ešte ďalej zašiel český magazín Reflex. „Vďaka umelej inteligencii sme navrhli olympijskú kolekciu pre neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska. S ich nástupom na Hry súhlasíme, ak si na seba oblečú niečo podobné,“ píše sa v texte, ktorý sprevádza bohatá fotogaléria.

Ruskí športovci majú oblečené dresy, z ktorých steká krv.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
40 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Paríž 2024 #ruskí športovci