Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Komentátor Eisele: Za Schumachera by mechanici aj zomreli, Hamiltona v tíme ofukujú. Verstappen? Najprv sa zahrá, potom nasadí prilbu a trhá asfalt

Symbióza medzi ním a jeho formulou v tejto sezóne vyrážala dych. Max Verstappen v nej prekonal všetky možné historické štatistiky. Získal tretí titul majstra sveta a navodil dojem, že súperiť s ním nemá žiadny zmysel.

06.12.2023 05:44
debata (5)
Komentátor Števo Eisele. Foto: Facebook Števa Eiseleho
Eisele Komentátor Števo Eisele.

„Navonok je salámista. Päť minút pred kvalifikáciou je schopný hrať FIFU na hernej konzole, zatiaľ čo iní piloti sa už hodinu trasú. Potom si nasadí prilbu a ide trhať asfalt,“ vraví o lietajúcom Holanďanovi televízny komentátor a expert na formulu 1 Števo Eisele.

V uplynulej sezóne prekonával jeden rekord za druhým. Je podľa vás so sebou na sto percent spokojný?

Trefná otázka. Nevidím do jeho hlavy, ale podľa môjho názoru je spokojný len na 86,4 percenta. Po každom víťazstve opakoval, že ešte nekončíme.

Výsledkom je astronomických 19 triumfov z 22 a to sa bude naozaj veľmi ťažko prekonávať, hoci už v budúcej sezóne je v pláne 24 veľkých cien. A o rok neskôr asi až 25. Max je maximalista, stále neskonale hladný po úspechu. A pritom má stále len 26 rokov.

Kde sa berie jeho obrovská dominancia? Veď Sergio Pérez na rovnakom aute nenazbieral ani polovicu z jeho bodov…

Nechcem sa Checa Péreza dotknúť, ale je to súbor viacerých faktorov, pričom najrozhodujúcejšími sú úroveň talentu a adaptability. Verstappen je generačný úkaz, prirodzene talentovaný. A nezabúdajme ani na jeho gény.

Otca Josa Verstappena pozná väčšina znalcov motoršportu, no jeho mama Sophie Kumpenová predsa v motokárach pravidelne zdolávala Jarna Trulliho, Jensona Buttona a dokonca aj terajšieho šéfa Red Bullu – Christiana Hornera. Neznamená to, že Pérez je mizerný jazdec. Ani Gasly, Albon neboli, ale v porovnaní s nimi je Max o level vyššie.

Max Verstappen a Sergio Pérez. Foto: Profimedia
Max Verstappen Max Verstappen a Sergio Pérez.

Je to suverénne najlepší jazdec, má suverénne najlepšie auto, alebo je to najlepší pretekár na najlepšom aute?

Verstappen je výnimočný pilot vo výnimočnom monoposte. Ale to nestačí. Jeho monopost sa nepokazil neuveriteľných 41 pretekov, nikto doňho nevrazil, tím mu ponúka výborné stratégie i najlepšie zastávky v boxoch zo všetkých.

Formula 1 je tímový šport a symbióza Verstappen – Red Bull pripomína niekdajšie dominancie Hamiltona v Mercedese či Schumachera vo Ferrari. Alebo Vettela s Red Bullom 2011 a 2013.

V istom momente to dospieva do štádia, že máte pocit, aké to je vlastne jednoduché. Ako keď sa pozeráte na Messiho. Že to prišlo samé od seba. Ale aj na Messiho musí makať ďalších desať spoluhráčov.

Trúfnete si povedať, či by niekto zo štartového poľa – s rovnakým výkonom pod kapotou – dokázal Verstappena v seriáli MS aspoň trošku popreháňať?

Nerád by som sa púšťal do neoveriteľných špekulácií. Ale rozhodne by som si pozrel v totožnom monoposte Verstappena, Hamiltona, Alonsa, Leclerca či Norrisa. Každý z nich je iný a pritom všetci sú zároveň skvelí.

Dovolím si povedať, že v kvalifikačnej rýchlosti by ich delila maximálne jedna desatina. A Verstappen by bol prinajlepšom tretí. Ale v pretekoch? Uf, to by bolo kino (smiech).

Pretekári F1 pred novembrovou Veľkou cenou Abú... Foto: Profimedia
Pretekári F1 Pretekári F1 pred novembrovou Veľkou cenou Abú Zabí.

Čím to je, že Red Bull je taký dominantný? Platí v tomto športe rovnica – čím väčšie investície, tým väčší úspech?

Zrejme nebude náhoda, že najdlhšie slúžiaci šéf z aktuálnych tímov F1 je práve v Red Bulle. Horner zavŕšil osemnástu sezónu. A to pred rokom odolal vábeniu Ferrari.

Najväčší kredit však patrí nebohému Dietrichovi Mateschitzovi. On bol totálny fanatik. Mal víziu, zdroje a nebál sa riskovať. „No risk, no fun“, bolo jeho motto. Že sa mu s pomocou Davida Coultharda podarilo získať geniálneho dizajnéra Adriana Neweyho, bolo doslova kľúčové.

Následne to chcelo už len čas, dôveru a zdroje. A keď sa nedarilo, tak aj odvážne rozhodnutia. Napríklad vymeniť nespoľahlivého dodávateľa pohonných jednotiek Renault za Hondu. Samozrejme, peniaze nie sú úplne rozhodujúce. Ferrari a Mercedes ich nemajú menej.

Ale rozdiel je priepastný…

To len navonok takto pôsobí. V tejto sezóne sme mali neuveriteľne vyrovnané štartové pole. V poslednej kvalifikácii v Abu Zabí bolo prvých pätnásť pilotov natlačených v pol sekunde. Časy, keď Senna dával tretiemu pilotovi dve, tri sekundy, sú preč.

Často jazdíte do dejísk jednotlivých veľkých cien… Ako na vás Verstappen pôsobí?

Viete, čo je veľmi zaujímavé? Aký dokáže byť Max nenápadný. Naposledy som to zažil v Katare. Novinári a fotografi vždy čakajú v paddocku na akékoľvek „zamrvenie“ a zrazu – z inej brány – vojde potichúčky dnu, s ruksakom na chrbte.

Keď sa blíži Hamilton, tak sú všetci nastúpení na značkách v presnom čase a dávajú pozor na Lewisovu novú kolekciu oblečenia. Alebo taký Charles Leclerc – snaží sa vyhovieť úplne každému fanúšikovi, čo nie je vôbec jednoduché.

Lewis Hamilton pred VC Belgicka v jednej zo... Foto: Hasan Bratic/DeFodi Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Lewis Hamilton Lewis Hamilton pred VC Belgicka v jednej zo svojich módnych kreácií.

Verstappen netúži po publicite. Najlepšie sa cíti v monoposte alebo doma na simulátore. Aj preto môže na niekoho pôsobiť arogantne. Ale od ľudí, ktorí ho poznajú, viem, že je to veľmi pohodový chalan, navyše rodinne založený. Ako Holanďan dokáže veľmi priamočiaro vybuchnúť, čo dobre poznáme z vysielačiek, ale vraj aj v tomto smere sa v posledných rokoch zlepšil.

Dobre si spomíname na tínedžera Verstappena, dravca s horúcou hlavou, ktorý neraz kvôli jednej pozícii riskoval celé preteky. Čo sa zrazu zmenilo?

Pamätám sa na Monako 2018. A ďalšiu zo série zbytočných nehôd v kvalifikácii, keď na to tlačil cez sto percent, pritom v Monaku vám stačí aj 99. Dokonca aj Helmut Marko mal toho už plné zuby. No všetci v tíme vedeli, že to chce len čas.

Nezabúdajme, že Max debutoval v efjednotke bez vodičského preukazu ako 17-ročný. V jeho svete sa všetko udialo akosi rýchlejšie. Iste, obdobie „Crashstappena“ bolo nepríjemné, ale nikto z kompetentných nikdy nepochyboval o jeho potenciále.

Aký podiel na tom všetkom má jeho otec Jos?

Zásadný. Alternatívnu verziu však nikdy nespoznáme. Sám Jos v minulosti povedal, že všetky svoje skúsenosti, najmä tie zlé, dokázal aplikovať pri výchove, aby sa im Max vyhol. Navyše, bol naňho extrémne tvrdý.

Pamätné sú jazdy v mrazoch alebo v daždi na suchých motokárových gumách. Aj preto je Verstappen taký všestranný a adaptabilný. Všimnite si akýkoľvek prvý tréning – väčšina pilotov sa rozbieha len pozvoľna.

Max pravidelne už pri prvom pokuse naloží každému sekundu. Iní jazdci sa k jeho času priblížia po 30 kolách. A niektorí vôbec. To nie je náhoda.

Max a Jos Verstappenovci. Foto: Profimedia
Max, Jos, Verstappen Max a Jos Verstappenovci.

Aký má s otcom vzťah?

Býval extrémne blízky, v istom období priam patologický. Max nechcel sklamať svojho náročného otca za všetko, čo preňho obetoval. Po prestupe do Red Bull Racing a okamžitom prvom triumfe v Barcelone sa Jos výraznejšie stiahol, ale stále má k synovi najbližšie.

Naďalej je to „Jos the Boss“. Hoci Max si ide svoje. Ako naposledy v Las Vegas, keď otvorene kritizoval tamojšie podujatie a sám otec priznal, že mu dohováral, ale nepomohlo to. (úsmev)

Veľká cena Abú Zabí 2021 – posledné kolo… Keď to spomíname, stále vám naskakuje husia koža?

Pred pár dňami som si opäť pozrel video. Prirovnal by som to k pocitu, aký som mal na námestí počas finále MS 2002 v hokeji. Posledné dve minúty som bol v tranze, adrenalín som mal nakopený v krčnej tepne. Pamätám sa, ako sa kolega Rišo Gonda vedľa mňa chytal za srdce. Nič epickejšie som vo svojej profesionálnej kariére nezažil a som veľmi zvedavý, či to ešte niečo prekoná.

Ako to hodnotíte s odstupom dvoch rokov? Bolo tam všetko s kostolným poriadkom?

Nebolo. Skôr niečo na štýl formulovej „božej ruky“. No často sa zabúda, že to nebol jediný kontroverzný moment v danej sezóne. Niektoré dokonca šli vyslovene proti Verstappenovi.

Nehody v Silverstone či Hungaroringu. Defekt v Baku z prvého miesta pár kôl pred koncom. Neobhajujem Maxa, ale na celú situáciu sa pozerám z väčšieho nadhľadu. Pravidlá by sa nemali ohýbať ako v Abú Zabí, ale z hľadiska celej sezóny si Holanďan titul zaslúžil.

Trúfnete si povedať, či by dnes takto dominoval nebyť víťazstva v spomínaných pretekoch?

To je práve to krásne na športe, že nikto vám nič negarantuje. V prvom rade: bol by ešte vôbec Lewis Hamilton s ôsmimi titulmi na štartovom rošte? Nemyslím si to. Ale Red Bull by bol rozhodne top monopost, na tom by sa nič nezmenilo.

Max Verstappen a Lewis Hamilton. Foto: Tim Goode / PA Images / Profimedia
Max Verstappen, Lewis Hamilton Max Verstappen a Lewis Hamilton.

Otázny je skôr Mercedes, ktorý možno práve kvôli tejto prehre zopakoval dva roky po sebe fundamentálnu chybu s konceptom monopostu. Ktovie? Žijeme éru Maxa Verstappena, ktorá prišla po Hamiltonovej. Takéto cykly sú v histórii F1 typické.

Keďže ste „motofanatik“, predpokladáme, že v ankete svetový športovec roka 2023 máte úplne jasno…

Niektoré ankety mi prídu veľmi nefér. Často sme nútení porovnávať hrušky s jablkami a mandarinkami. Pritom ani v F1 sa nevieme dohodnúť, kto je najlepším pilotom všetkých čias. Kandidátov je päť až desať. Každé obdobie má svojho hrdinu.

Predsa len, tenista Novak Djokovič mal rovnako dominantnú sezónu bez toho, aby mal k dispozícii – oproti súperom – čo i len malú výhodu. Skúste nás presvedčiť, že nemáme pravdu.

Ale všetci reálni Djokovičovi konkurenti skončili v nemocnici alebo na dôchodku. (smiech) Ja viem, to nie je Novakova chyba. Rovnako, ako Verstappen nemôže za to, že konkurenti nemali v tejto sezóne poriadne monoposty.

Djokovič netají, že chce vlastniť všetky tenisové rekordy a ženie ho to vpred. Verstappen má ešte pred sebou dlhú cestu, no máta ho už teraz osem titulov majstra sveta?

Schumacher raz dávno povedal, že rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Latka je nastavená vysoko. Všetci piloti F1 sa tvária, že ich rekordy nezaujímajú, ale o rekordoch je predsa pravá podstata vrcholového športu.

Sám Hamilton je posadnutý ôsmym titulom. No vie, že sa mu míňa čas. Podobne aj Verstappen chce prekonať všetko. Uvedomuje si aj to, že potrebuje využiť najlepšie podmienky v danom momente. Nikdy totiž neviete.

Zoberte si, že včera to boli presne dva roky od posledného víťazstva Lewisa Hamiltona. Celkovo ich má šialených 103. Kto by bol však povedal pred dvomi rokmi v Saudskej Arábii, že na ďalšie sa načaká.

Platy jazdcov formuly 1 v sezóne 2023 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Logan Sargeant (Williams): 1 milión USD.

Skúste Verstappena porovnať so Schumacherom a Hamiltonom, ktorí majú po sedem titulov…

Všetci sú úplne odlišní, ale spája ich brutálny talent a rovnaká túžba po víťazstve. Schumacher bol makač, ktorý si dokázal podmaniť celý tím do takej miery, že mechanici boli ochotní zaňho aj zomrieť.

Hamiltona musíte „ofukovať“, vytvárať dojem, že celý tím sa točí len okolo neho. A on vám následne doručí top výsledok.

Verstappen je navonok salámista. Nemieša sa príliš do techniky či dát, päť minút pred kvalifikáciou je schopný hrať FIFU na hernej konzole, zatiaľ čo iní piloti sa už hodinu trasú. Potom si nasadí prilbu a ide trhať asfalt.

Prestávka medzi sezónami je krátka, budeme svedkami podobne dominantného Verstappena aj v budúcej sezóne?

Nestrašte. (smiech) Na jednej strane uznávam excelenciu Red Bullu a Verstappena, ale to, čo chceme vidieť, je súboj aspoň troch tímov. Mercedes bude určite lepší, Ferrari musí byť a veľké očakávania sú aj od McLarenu a Astonu Martin.

Kto by mohol Verstappena v ďalších ročníkoch ponaháňať?

Základ úspechu tvorí na 70 percent monopost a pohonná jednotka. Ďalších pätnásť sú správna stratégia a zastávky v boxoch, desať je o pilotovi a päť o šťastí. Poviete si, že len desať, ale to je práve tá magická jedna desatina v kvalifikácii, ktorá v konečnom dôsledku znamená víťazný náskok päť sekúnd.

V zástupe čaká celý rad potenciálnych šampiónov: Leclerc, Norris, Russell, Piastri… Všetci budú chcieť a musieť zdolať najprv Verstappena. A to nebude jednoduché. Max nielenže neuhýba len tak, ale navyše načerpal aj brutálnu sebadôveru.

Šampión Max Verstappen. Foto: Profimedia
Max Verstappen Šampión Max Verstappen.

A čo Hamilton?

To sa ukáže až na trati. V januári bude mať 39 rokov, ale pôsobí veľmi odhodlane. A z jeho okolia sa ku mne dostalo, že fyzicky má pred sebou pokojne aj ďalších päť sezón. Veď Alonso bude mať 43 a stále naháňa mladíkov.

Iný prípad bol Kimi Räikkonen, ktorý sám priznal, že po 40-ke bol zrazu pomalší. S každým dieťaťom azda čosi stratil, ako zvykol vravieť legendárny Enzo Ferrari. Ale Lewis zatiaľ deti nemá. Ani Alonso. A vlastne ani Verstappen.

Fanúšikovia majú radi silné príbehy. Ale prospela takáto jednostranná sezóna F1 alebo jej skôr uškodila?

Hm… Formula 1 má od nepamäti veľmi stabilné publikum. V posledných rokoch pribrala aj širokú masu mladšej generácie. Podľa prieskumov je priemerný vek fanúšika 32 rokov. NBA má 42 a NHL dokonca 49. Efjednotka sa komerčne zlepšuje.

Niekto by možno povedal, že mladí chcú vidieť len šou, ale nie je to tak. Vidíme to aj na našich EisKing debriefingoch. Vraj nudná sezóna, ale naše štvorhodinové hodnotenie ročníka láme rekordy na youtube. Iste, keby vyhrávalo Ferrari, tak sledovanosť je ešte o tretinu vyššia.

Kvalita sa presadí a našťastie lojalita F1 fanúšikovskej základne je na rozdiel od iných športov veľmi silná. Mnohí dokonca nakoniec fandili Red Bullu, aby vyhral všetko. Ale od budúcej sezóny sa karty budú rozdávať nanovo a nikto nemá nič garantované. Ani trojnásobný šampión Verstappen. Všetci pôjdu po ňom. A to je len dobre (úsmev).

Števo Eisele
5 debata chyba