Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zvykne vravieť, že ruská mašina sa nikdy nepokazí, no rakete z Moskvy náhle zvlhol pušný prach. Kam sa podeli Ovečkinove góly?

V tomto čase obvykle atakoval dvadsaťgólovú métu. Dnes je k nej najbližšie jeho krajan Nikita Kučerov z Tampy, po Alexandrovi Ovečkinovi však nie je medzi najlepšími kanoniermi NHL ani stopy.

13.12.2023 05:44
Alexander Ovečkin Foto:
Alexander Ovečkin.
debata (23)

V tabuľke tohtosezónnych najlepších strelcov sa krčí kdesi na delenom 188. mieste spomedzi všetkých hráčov profiligy. A aby toho nebolo málo, ohrozuje aj vlastné rekordy.

V jeho bohatej kariére sa stalo len raz (2016/2017), aby v desiatich po sebe idúcich zápasoch nestrelil gól. Predvčerom túto štatistiku dorovnal a ak neskóruje ani v noci zo štvrtka na piatok vo Philadelphii, stanoví svoje nové – akiste neželané – maximum.

Ruskej rakete zvlhol pušný prach, z opory a kapitána Washingtonu Capitals je akoby tuctový hráč. V 25 zápasoch strelil päť gólov a pridal jedenásť asistencií. Napriek tejto – na jeho pomery veľkej mizérii – je najproduktívnejším hráčom tímu.

Čo je však preňho azda najhoršie, šanca, že v počte gólov nedobehne najlepšieho hokejistu všetkých čias – Wayna Gretzkého – je opäť o niečo väčšia. Ak totiž udrží nasadené tempo, na konci sezóny bude mať na konte iba šestnásť presných zásahov.

Aktuálne stále zaostáva o 67 gólov, ak chce byť historickým kráľom strelcov, potrebuje skórovať ešte minimálne 68-krát.

Zakázané strieľať

Ovečkin je aktuálne uprostred svojej 19. sezóny v NHL, v trinástich z nich strelil minimálne 40 gólov, v deviatich dokonca 50 a viac. Deväťkrát získal cennú trofej Rocket Richard Trophy pre najlepšieho kanoniera, čo je viac ako ktorýkoľvek iný hráč v histórii.

Nie je zvyknutý na pomalé začiatky. Zvyčajne ihneď naštartuje motor a mieri do boja o top strelca sezóny. Inak to nemalo byť ani teraz, lenže rodák z Moskvy má na konte len päť gólov, čo ho predurčuje k výrazne najhoršiemu ročníku kariéry.

Zámorské médiá si čoraz častejšie kladú otázku, čo sa to vlastne deje? Či sa v jeho kariére prvýkrát prejavuje kombinácia „Father Time“, čím poukazujú na jeho 38 rokov v občianskom preukaze a nevýrazná súpiska Washingtonu zároveň, alebo či je tento pomalý štart do sezóny len obyčajnou zhodou okolností.

Hokejoví experti preto jeho výkony rozmenili na drobné…

Hneď prvé číslo, ktoré udrie do očí, je, že Ovečkin hráva o minútu menej, ako zvyčajne. Okrem iného to znamená, že aj na súperovho brankára vyšle v priemere o jednu strelu menej za zápas.

Radivojevič Čítajte viac Bol som kapitán Spartaka Moskva, ale ani tak ma za synom nepustili. Za zavretými dvermi sa ozýval krik

Na Ovečkinovu nedostatočnú produktivitu samozrejme vplývajú aj niektoré poľahčujúce faktory. V prvom rade iba raz skóroval priamo zo svojej „kancelárie“ – počas presilovej hry. Jeho bomba z prvej z ľavého kruhu v histórii profiligy nemá páru.

"Alex mal počas tréningu presiloviek zakázané strieľať. Niečo som s ním vo Washingtone zažil. Ak by niekoho trafil do nôh, mohol by mu ich aj dolámať. Dával strašné šupy a občas mu to aj uletelo. Radšej mu to zatrhli.

S Ovečkinom je to tak, že keď trafí vás, môže vám ublížiť, ale ak trafí bránku, je z toho takmer vždy gól," zaspomínal si nedávno pre Športweb na niekdajšieho spoluhráča Milan Jurčina.

Problémom však je, že Ovečkin sa k svojej obávanej bombe akosi nevie dostať. Možno aj preto majú presilovky Capitals len deväťpercentnú úspešnosť a v tejto sezóne sú suverénne najhorší z celej NHL.

Navyše, slávnemu „Ovimu“ zrejme chýba aj kus šťastia. Jeho celková strelecká úspešnosť je pod šiestimi percentami, čo je dokonca o 8,3 percentu­álneho bodu menej ako v minulej sezóne.

Alexander Ovečkin a brankár Wasjingtonu Darcy... Foto: Profimedia
Alexander Ovečkin Alexander Ovečkin a brankár Wasjingtonu Darcy Kuemper.

Žeby sa stal z obávanej bomby behom pár mesiacom neškodný projektil? Experti majú aj na toto odpoveď: Nie!

Podľa NHL Edge je naďalej maximálna rýchlosť jeho strely 156 kilometrov za hodinu, čo ho radí medzi absolútnu špičku. Rus v aktuálnej sezóne 22-krát vystrelil rýchlosťou 130 – 145 km/h a 17-krát dokonca rýchlosťou 145 – 160 km/h. Azda len dve percentá hráčov v profilige sú na tom lepšie.

Rezultát hokejových analytikov je teda pomerne jednoduchý. Akokoľvek znepokojivé je vidieť Ovečkina na konci druhej stovky kanonierov NHL, jeho horúca gólová séria by vraj určite mala čoskoro prísť.

Napríklad podľa portálu CBS Sports „začne ruská osmička pravidelne nachádzať zadnú časť brankárskej siete a potom bude musieť Gretzky častejšie kontrolovať spätné zrkadlo“.

Nie či, ale kedy

Slávny Kanaďan je držiteľom množstva historických rekordov v NHL, z ktorých mnohé nebudú nikdy prekonané. Jeho kariérny gólový rekord – hoci Ovečkin neprežíva najlepšie obdobie – však takým určite nie je.

buček nitra hokej Čítajte viac V extralige žiari, v národnom tíme nie je žiadaný. Prečo Buček chýba v reprezentácii? Ramsayho pravá ruka reaguje

Počas kariéry strieľa líder Washingtonu v priemere 0,61 gólu na zápas. V tejto sezóne sa už určite legendárnej 99-ke na dostrel nedostane, ak by sa však rýchlo vrátil k svojej nedávnej produktivite, v tej ďalšej by už Gretzkého atakovať mohol.

„Nie je to o tom, či, ale kedy. Je to skvelé. Povedal som mu, že ak prekoná môj rekord, budem prvý, kto mu potrasie rukou,“ vyhlásil pred pár rokmi Gretzky.

Aj Ovečkinovi spoluhráči po tom prirodzene túžia. Ich kapitán má s Washingtonom platnú zmluvu do konca ročníka 2025/2026 (bude mať 41 rokov), má teda dva a pol sezóny na to, aby sa pokúsil Gretzkého predbehnúť.

A o tom, že uspeje, v Capitals nepochybujú. „Verí v seba, verí v tento tím a je hladný po góloch,“ vraví jeho spoluhráč Tom Wilson.

A čo na to Ovečkin?

"V každom rozhovore, ktorý som za posledné dva roky poskytol, sa ma na to vždy pýtali. Samozrejme, chcel by som to dokázať. Kedysi som povedal, že je to nereálne. Stále pochybujem, že je to možné, ale robím všetko pre to, aby som sa k tomuto číslu priblížil.

Šimon Nemec Čítajte viac Len aby sme nevytŕčali, takto nás vychovali, vravel Valábik. Sebavedomý Nemec je už iný, jeho svet sa neskončil na Slovensku

Wayne mi verí a očakáva, že ho predstihnem. Myslím si, že všetci fanúšikovia to chcú, pretože sa tvorí história," povedal Rus počas letnej prestávky pre Ria Novosti.

Pochopiteľne, to ešte netušil, koľko námahy ho bude stáť každý ďalší gól.

Už len nájsť stratenú streleckú mušku…

Draftové jednotky a ich vstup do zámorskej NHL Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete najproduktívnejšie draftové...

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Ovečkin #Washington Capitals