Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Len aby sme nevytŕčali, takto nás vychovali, vravel Valábik. Sebavedomý Nemec je už iný, jeho svet sa neskončil na Slovensku

Do kolonky s menami Slovákov v najlepšej hokejovej lige na svete pribudlo nové meno. S poradovým číslom 96. Napísané je v nej Šimon Nemec, ale to, čo do nej nevošlo, je nemenej podstatné. O 19-ročnom obrancovi budeme najbližšie roky ešte veľa počuť.

06.12.2023 15:36
Šimon Nemec Foto:
Šimon Nemec sa dočkal NHL.
debata (10)

Slovenský reprezentant má za sebou druhý zápas v NHL. Premiérovo víťazný. Jeho New Jersey vyhralo na ľade Vancouveru 6:5. Mladý Lipták opäť nastúpil v elitnej formácii, odohral solídnych 21:43 minúty a na súperovho brankára vyslal aj jednu strelu.

V noci z utorka na stredu síce nebodoval, no vstup do profily je to beztak parádny – dva duely, dva kanadské body za dve asistencie.

Z 98 je 100

Kto pozná Nemcov obrovský talent, povie si, že nič bombastické sa nedeje. Že raz okúsi zámorský ľad, bolo viacmenej jasné. Odborníkom i laikom. Dátový analytik a hokejový vedec Byron Bader sa roky venuje analýze talentovaných hokejistov – preskúmal ich viac ako 6-tisíc.

V minulosti sa expert z Hockey Prospecting pozrel aj na slovenského benjamínka a hoci Nemec mal v tom čase len sedemnásť, Bader pripustil, že je to klenot svetového hokeja.

„Mať takú produktivitu v jednej z profesionálnych európskych líg v takom mladom veku, to sa ešte nepodarilo žiadnemu obrancovi, ktorý bol draftovaný do NHL,“ napísal na Twitteri. Podľa jeho vtedajších výpočtov mal Nemec 98-percentnú šancu, že si raz zahrá v NHL.

Šimon Nemec počas rozcvičky pred svojím... Foto: Profimedia
šimon nemec Šimon Nemec počas rozcvičky pred svojím premiéroým zápasom v NHL.

Pravdepodobnosť, že z neho bude aj hviezda ligy a opora niektorého z tímov, sa vyšplhala na 41 percent. Dnes bude to číslo akiste vyššie. Nemec sa totiž do najprestížnejšej ligy nedostal len-tak.

Už v minulej sezóne – ihneď po drafte – patril medzi výrazné opory farmárskej Uticy Comets. V 65 zápasoch základnej časti si pripísal 34 bodov za 12 gólov a 22 asistencií. Vytvoril rekord v produktivite obrancov do 19 rokov, keď prekonal „bradatý“ zápis Dava Maloneyho z ročníka 1974/75.

Zároveň prepísal aj historické štatistiky v počte gólov obrancu do 20 rokov.

V play off pridal štyri body (1+3) v šiestich dueloch a po vyradení tímu sa pripojil k slovenskej reprezentácii na MS v Rige. Udivoval nielen na ľade, ale aj mimo neho. Sebavedomým správaním človeka, ktorý už má niečo za sebou.

„Po príchode z Európy sa tu rýchlo udomácnil. Jednoducho prišiel zo Slovenska, našiel si bývanie a bez problémov si šiel kúpiť auto. To sa mi naozaj páčilo. Je úžasné vidieť mladého hráča, ktorý je v takom mladom veku taký vyspelý,“ nadchýnal sa Kevin Dineen, tréner Uticy.

Čo s peniazmi?

Pravda, to všetko neprišlo z ničoho-nič. Nemec bol v pomerne mladom veku odkázaný sám na seba. Medzi mužmi HK Nitra debutoval v septembri 2019, keď mal len pätnásť rokov. V meste býval sám, dvesto kilometrov od rodného Liptovského Mikuláša.

Šimon Nemec, obranca HK Nitra a slovenskej... Foto: Paprskář Pavel / Česká editoriální fotografie / Profimedia
Šimon Nemec. Šimon Nemec, obranca HK Nitra a slovenskej reprezentácie.

Pár dní na to sme ho cez Facebook požiadali o rozhovor. Odpoveď prišla do pár minút: „No, oukej. Zavolajte okolo jednej.“

Nuž, zavolali sme a rozhovor to bol taký, aký len s pätnásťročným chlapcom môže byť. Neistota, úsečné odpovede, kusisko trémy i zahanbenia. "Zbieram puky, pomáham masérovi a kustódom s bedňami.

A v neposlednom rade upratujem autobus po spoluhráčoch," vysvetľoval nám ešte s nádychom chlapčenského hla­su.

Nedostával pritom žiadne peniaze a keď sme chceli vedieť, čo spraví, keď nejaké pristanú na jeho účte, vôbec ešte netušil, ako s nimi naloží.

Hokejový progres však sprevádzal aj ten osobnostný. Z Nemca je dnes zrelá osobnosť, človek by povedal, že priam zrodená pred kameru a diktafón. Otázky už nie sú problém a dovolí si dokonca aj úsmevné reakcie na odľahčenie.

„Ak by sme čítali všetko, čo o nás ľudia píšu, tak rovno môžeme skočiť z balkóna a už by nemal kto hrať,“ ceril sa na posledných MS.

Veru, takto sa zmenil za štyri roky… Nenechá sa rozladiť, ani brnkať si po nose. Predtým, ako odišiel za more, si už robil poriadky kroščekmi aj na domácom ľade. V play off proti Popradu dokonca tak nahneval veterána Dávida Skokana, že ten novinárom povedal, že mu chýba pokora.

Šimon Nemec je už pár rokov oporou národného tímu. Foto: TASR, Martin Baumann
10. Šimon Nemec Šimon Nemec je už pár rokov oporou národného tímu.

"Chápem, že pre matadora na druhej strane je veľmi frustrujúce, keď nejaký mladík do neho skáče, ale ja chcem, aby Šimon takýto bol. Nemôže predsa ukázať, že sa bojí.

Žiaľ, nás takto vychovávali, počúvali sme len, aby sme zbytočne nevytŕčali a neviem čo ešte, starý dobrý komunizmus. Svet sa však nekončí na Slovensku," povedal nám bývalý hokejista Boris Valábik.

Nemec je podľa neho z novej generácie hokejistov. Prirodzene sebavedomej, čo potvrdil aj na pohovoroch s jednotlivými organizáciami pred samotným draftom v lete 2022., keď si ho v Buffale vyhliadol Anthony Martineau, novinár TVA sports.

„Opýtal som sa Šimona Nemca, či je lepší on alebo Čech David Jiříček.“ Na sociálnych sieťach pripojil k otázke aj jeho odpoveď. „Som lepší v každom smere. Som najlepší obranca v tohtoročnom drafte. Bez debaty,“ reagoval Nemec typicky zámorsky.

Obyčajný deň

Keď ho pred aktuálnou sezónou z kempu poslali na poslednú chvíľu na farmu, vedel, že sa čoskoro vráti. Že je to len otázka týždňov, či mesiacov a v tejto sezóne sa už určite dočká.

Na prelome novembra a decembra sa mu splnil sen. V domácej aréne dokonca priviedol celý tím na rozcvičku, pričom na ľad vykorčuľoval ako prvý. Niekoľko sekúnd tam krúžil sám, aby ho diváci mohli privítať. Ostatní spoluhráči zatiaľ čakali v tuneli.

Ak aj mal nejakú trému, tá mu určite nohy nezväzovala. Jeho prvý zápas v NHL odohral s bilanciou nula plus dva. Žiadny iný Slovák v histórii pri svojej premiére takýto úspešný nebol.

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...

Po zápase – s hlavou skúseného borca – nepodliehal emóciám. „Normálka. Bral som to ako každý zápas. Proste obyčaný deň,“ rozosmial svojou odpoveďou aj moderátorku Eriku Wachterovú.

Všetko s nadhľadom. Pohľadom muža, ktorý vie, čo chce.

Bolo to len pred pol rokom. Na hokejovom šampionáte v Rige. Tím Craiga Ramsayho aj s Nemcom v zostave sa chystal na zápas proti Švajčiarsku. Keď sa slovenskí novinári pýtali hviezdneho obrancu Jonasa Siegenthalera z New Jersey na súpera, odpovedal rozpačito.

„Prvé meno, ktoré mi napadne, je Richard Pánik. Potom Martin Fehérváry, ale ten tu nie je,“ vravel.

Keď sme mu pripomenuli, že na farme „diablov“ je aj akýsi Šimon Nemec, doplo mu: „Vlastné áno, na neho som skoro zabudol. Ktovie, možno raz budeme hrať spolu v jednej fomácii.“

O niečo viac ako šesť mesiacov sa z diplomatickej odpovede, ktorej možno ani sám neveril, stala realita.

Siegenthaler a Nemec hrali posledné dva zápasy v prvej obrannej línii New Jersey.

Najslávnejšie bratské zoskupenia v NHL Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Väčšinou zo súrodencov jeden vyčnieval, no...
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Šimon Nemec #Boris Valábik. New Jersey Devils