Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súper je náš najmenší problém. Farkaš je tu, aby z Calzonovej informácie nebola dezinformácia

Aby sa z informácie nestala dezinformácia, aj na to tu je Pavol Farkaš (38), pravá ruka Francesca Calzonu. Bývalý futbalový reprezentant kedysi frflal, keď mu vo Verone pridelili taliansku lektorku, dnes to hodnotí ako šťastie.

05.12.2023 05:44
Pavol Farkaš, Francesco Calzona Foto: ,
Pavol Farkaš (vľavo) a Francesco Calzona.
debata

Vďaka svojim vedomostiam sa dostal späť do národného tímu a Calzonove myšlienky tlmočí hráčom. Niekdajší urastený stopér bol cez víkend so slovenskou výpravou aj pri žrebe majstrovstiev Európy 2024 v Hamburgu.

Užili ste si to?

Neskutočný zážitok. Toľko osobností na jednom mieste… Veľmi ma potešilo, keď som stretol bývalého spoluhráča z Verony, Boštjana Cesara, ktorý tam bol so slovinskou reprezentáciou. Krásny program, parádny večer, ťažko mi vypichnúť jeden moment.

Boli ste nervózny?

Skôr išlo o príjemné napätie. Nie je to ako pred zápasom, keď vo vás koluje slovo „musíš“. Aj keby sme sa dostali do skupiny smrti, nebol by som sklamaný, veď už len to, že sme tam, je veľmi pekný úspech. Čokoľvek sa odteraz udeje, bude len navyše. Máme dostatočnú kvalitu na to, aby sme mužstvá v skupine minimálne potrápili.

Mali ste vytúženého súpera?

Ako už povedal Marek Hamšík – bolo by pekné zahrať si proti Nemecku na jeho domácej pôde. Naopak, nechcel som predovšetkým Francúzov. Na ME má však každý tím veľkú kvalitu, veľa si nenavyberáte. Mohli sme skončiť v silnejšej, ale aj slabšej skupine.

slovensko futbal Čítajte viac Žreb ME? Som v rozpakoch. Slováci môžu byť čiernym koňom turnaja, želám si derby s Čechmi

Tréner Calzona vravel, že si veľmi neprial Talianov, ale nebolo by to symbolické?

Asi áno (smiech). No Francesco dobre vie, prečo to povedal. Majú výbornú reprezentáciu, keď ich máme dostať, potom radšej až v play off, ak sa nám podarí malý zázrak. Veď uznajte, že schytať Talianov zo štvrtého koša je poriadna smola.

Preháňa sa vám už v hlave nejaký scenár – ako by to mohlo vyzerať?

Kdeže, Euro sa začne až o pol roka, toľko vecí sa ešte môže zmeniť. Niekto môže nedajbože pre zranenie vypadnúť, stratiť formu, takto ďaleko ešte nie sme. V každom prípade, keď tam už ideme, popasujeme sa s každým. Trebárs ako doma proti Portugalsku – pokúsime sa hrať náš nebojácny futbal. Na prognózy je ešte čas.

V seniorskej reprezentácii ste odohrali tri zápasy, povedzte, ako ste sa dostali do národného tímu tentoraz?

Ozval sa mi vedúci mužstva Róbert Tomaschek, pýtal sa, či viem po taliansky. Následne mi napísal tréner Calzona, že či si môžeme zavolať. Poriadne ma to prekvapilo, no bol som hrdý.

Hovorili sme spolu pätnásť minút, o dva týždne sme sa už stretli osobne. Odvtedy nám to – myslím si – klape a všetci sme spokojní. Snažím sa byť čo najviac neviditeľný, ale zároveň neustále po ruke, aby som trénerove myšlienky vedel čo najlepšie posunúť ďalej hráčom.

V Taliansku ste pôsobili iba dva roky, čo je na zvládnutie jazyka pomerne krátka doba…

Mal som šťastie, že predtým som hral v Rumunsku, kde som sa naučil tamojší, dosť podobný, jazyk. Navyše, keď som prišiel do Verony, klub mi zabezpečil lektorku a dvakrát týždenne som sa s ňou učil taliančinu. Vtedy som trošku frflal, no spätne vidím, že sa to oplatilo. Ani by mi vtedy nenapadlo, že raz to takto využijem. Je to super.

Bosna SR Futbal ME2024 Kvalifikácia J skupina Čítajte viac Slováci si postupom na EURO pekne zarobili. V skupine si môžu prilepšiť o ďalšie milióny eur

Dve sezóny ste boli aj v Grécku…

Ale to už bolo iné (úsmev). Podstatne zložitejšie. Za dva roky som sa naučil len zopár fráz. Používal som angličtinu. Možno som už ani nemal kapacitu na ďalší jazyk.

Aj ste sa na prácu pri národnom tíme špeciálne pripravovali?

Neustále som si čítal talianske médiá, predovšetkým futbalové. Začiatok bol opatrnejší, ale postupom času som zistil, čo „naši Taliani“ chcú povedať a akým spôsobom. Taliančina je pomerne jednoduchý jazyk.

Čo všetko robíte?

Som tlmočníkom na ihrisku, trénerov odkaz sa snažím čo najstručnejšie a najvýstižnejšie podať hráčom. Som pri predzápasových mítingoch, rozhovoroch s reprezentantmi, ale aj na tlačových konferenciách s médiami.

A keď treba, tak si aj obujem kopačky. Keď sa chalani postupne schádzajú a je ich nepár, tak si s nimi zahrám. Kto by si nechcel zakopať s takýmito šampiónmi, všakže?

Pochytali už aj oni nejaké talianske slovíčka?

Viacerí z nich hrali v Serii A, ale aj tí, ktorí okolo Talianska zatiaľ neprešli, sa už naučili zopár fráz. Je to celkom „lepivý“ jazyk.

Pavol Farkaš v drese Chieva Verona. Foto: www.chievoverona.it
Pavol Farkaš Pavol Farkaš v drese Chieva Verona.

Priznajte, čo ste si pomysleli, keď zväz oznámil príchod zahraničného trénera, o ktorom ste dovtedy nepočuli?

Veru nepočul. V mojom prípade však zavážilo aj to, že ho odporučila taká osobnosť, ako Hamšík. Niekoho neovereného by len tak nepodsúval. Doteraz sa ukazuje, že to bolo veľmi správne rozhodnutie. Od prvého momentu som mal pocit, že by to mohol byť akýsi futbalový Craig Ramsay.

Začiatok možno nebol jednoduchý, ale mužstvo postupne pochopilo veci, ktoré Calzona od neho vyžaduje. Dnes to funguje. Verím, že s našim futbalom dokáže to, čo Ramsay s hokejistami. Chce to čas, potenciál tu je a tiež aj výborná partia.

Milan Škriniar spomínal, ako mu je ľúto, keď odchádza zo zrazu. Chalani spolu trávia veľa času a vôbec si nelezú na nervy. Šatňa uverila, že po generačnej výmene sa tu rodí niečo nové a všetci chcú byť pri tom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Farkaš #Francesco Calzona #slovenská futbalová reprezentáca