Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Flamengo kedysi odmietlo zaplatiť Ronaldovi cestovné za autobus, na ktorý nemal. Jeden z najlepších hráčov v histórii tak šiel inde

To slovo dnes počujete niekoľkokrát za deň. Hádam niet oblasti, do ktorej by nemalo čo povedať. Volá sa umelá inteligencia (AI) a tvári sa, že si poradí s čímkoľvek.

09.01.2024 10:00
Ronaldo Foto:
Brazílčan Ronaldo v začiatkoch svojej kariéry.
debata

Hviezdnemu anglickému útočníkovi Harrymu Kaneovi dokonca navrhla, ako by sa mal po svojich góloch radovať a kanonier Bayernu je ochotný načúvať.

Umelý intelekt sa pred časom „zahryzol“ aj do najpopulárnejšieho športu na svete. Futbal čakajú zmeny.

Lístok na autobus

V roku 2011 slávil mimoriadny úspech Moneyball, film natočený podľa skutočného príbehu Billyho Beaneho – bývalého nádejného bejzbalistu s vyhliadkami na oslnivú kariéru, ktorý sa po tom, čo nedokázal splniť nádejné očakávania, so svojou súťaživou povahou zameral na administratívnu stránku tohto športu.

Ako manažér Oakland Athletics použil štatistiky na zostavenie tímu a dokázal, že ich zručné používanie mu umožňuje identifikovať hráčov lepšie ako samotní skauti.

Beane akoby cestoval v čase. Už na prelome tisícročia robil veci, ktoré sú dnes úplne bežné. Pri sledovaní hráča zhrnul viacero faktorov do jedného čísla a nakoniec v ňom našiel hodnotu, ktorú nikto iný nevidí.

Záber z filmu Moneyball, ktorý bol nominovaný... Foto: SITA
Moneyball Záber z filmu Moneyball, ktorý bol nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší film. Obaja herci - Brad Pitt (vľavo) aj Jonah Hill sú nominovaní v hereckých kategóriách.

Vedieť identifikovať talent však nie je žiadna maličkosť… Inak by pred rokmi Flamengo neodmietlo zaplatiť Ronaldovi cestovné za autobus, na ktorý nemal. Mimochodom, lístok stál drobné a brazílsky útočník bol neskôr trikrát vyhlásený za najlepšieho futbalistu sveta.

Michaela Jordana zasa vyhodili zo svojho univerzitného basketbalového tímu, Asafa Powell dlho nemohol nájsť atletický klub predtým, ako sa v roku 2005 stal najrýchlejším mužom planéty. A aby sme nezostali len pri športe – učitelia Paula McCartneyho tiež nerozoznali jeho veľký hudobný talent.

Rozhodujú čísla

Len v lete 2022 sa v Európe minuli 4,4 miliardy americký dolárov na futbalové prestupy. Viacerí hráči stáli desiatky miliónov, napriek tomu boli viaceré transfery vyhodnotené ako prepadáky.

Možno aj preto, že vo futbale to nie je také jednoduché. V bejzbale sa štatistiky zbierajú a používajú už roky a je pri nich potrebné analyzovať oveľa menej faktorov.

Vo futbale sa mnohé modely dosiaľ sústredili len na počet gólov či gólových akcií, no významnú úlohu zohrávajú aj hráči, ktorí sa v tom čase nedotýkajú lopty.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
chatGPT, umelá inteligencia, mobil Ilustračné foto.

Zbieranie a analyzovanie dát je dnes medzi profesionálnymi klubmi absolútnou nevyhnutnosťou. Už to ani zďaleka nie sú iba skauti, ale aj spoločnosti, ktoré sa špecializujú na algoritmy. K slovu sa dostávajú analytici, matematici i dátoví vedci.

Slovo si postupne berie umelá inteligencia…

Jedným z najzaujímavejších príkladov je anglický Brentford, ktorý vyvinul svoj vlastný algoritmus na výber hráčov. Majú menšiu hodnotu, ale vysoký potenciál. Kúpia ich za menej a predávajú s veľkým ziskom.

„Ak chce Dávid poraziť Goliáša, nemôžete to urobiť pomocou rovnakých zbraní,“ znelo často v tomto klube.

Futbal je jednoducho veda a rovnako dôležitý ako Messi je dnes chlapík s dioptriami za počítačom, lebo aj vďaka jeho analýzam v súčasnosti útočníci menej často strieľajú na bránku z veľkých vzdialeností a krídla sa nesnažia centrovať lopty pred bránku, ale volia radšej prihrávky na kratšiu vzdialenosť.

Tréneri sú zasa priamo posadnutí pressingom a získavaním lopty už na polovici súpera. Tvrdé dáta totiž jasne dokazujú, že práve tadiaľ vedie cesta k víťazstvu. Strely z diaľky majú podľa vedcov len dvojpercentnú šancu, že skončia za chrbtom brankára.

A tak sa spoza šestnástky strieľa oveľa menej. Pravda, pokiaľ nie ste Messi.

Lionel Messi. Foto: Profimedia
14 Messi Lionel Messi.

Umelý asistent

„Nemyslím si, že počas najbližšieho roka dôjde k veľkým zmenám, ale v priebehu nasledujúcich piatich rokov budú niektoré nástroje vyvinutejšie a mohli by ste vidieť niečo ako automatizovaného videoasistenta, ktorý vám dokáže pomôcť s predzápasovou a pozápasovou analýzou alebo vyhodnotí prvý polčas a poradí vám, čo by ste mali v tom druhom zmeniť,“ vraví výskumník Karl Tuyls, ktorý sa zaoberá umelou inteligenciou vo futbale.

Pravda je taká, že od umelej inteligencie sa očakáva mnoho. Mohla by to byť futbalová revolúcia – pomoc pri samotnom tréningu, cez stravovanie hráčov až po predchádzanie nepríjemným zraneniam.

Existujú však aj iné využitia, napríklad rozhodovanie o cene lístka, ktoré sa určuje pomocou algoritmu v závislosti od atraktivity súpera, hracieho času a dátumu. Alebo pokojne aj v športovej žurnalistike, texty budú hotové bez toho, aby sa na zápas z tribúny pozeralo jediné ľudské oko.

Premiéru už majú za sebou robotické kamery, ktoré autonómne sledujú pohyb lopty. Hoci občas to bolo viac úsmevné ako úspešné, napríklad keď si v jednom zo zápasov škótskej ligy algoritmus pomýlil plešatú hlavu čiarového rozhodcu s loptou a fanúšikovia kvôli tomu nevideli gól svojho tímu.

Nuž, umelý intelekt zatiaľ má aj svoje muchy.

Paul vs AI

Odborníci z Inštitútu Alana Turinga naprogramovali sofistikovaný neurónový model, ktorý mal byť schopný predpovedať, ako dopadnú majstrovstvá sveta vo futbale 2022.

Umelá inteligencia nazvaná Airsenal pri svojej predpovedi vychádzala z výsledkov medzinárodných zápasov jednotlivých mužstiev za posledných dvadsať rokov. Vykonala viac ako 100-tisíc kombinácií a dospela k tomu, že najväčšiu šancu na víťazstvo má Brazília (25 percent) pred Belgickom a Argentínou.

Chobotnica Paul. Foto: SITA,
chobotnica Paul Chobotnica Paul.

Francúzsko obsadilo štvrté miesto, kým kolíska futbalu Anglicko mala podľa AI len sedempercentnú šancu na víťazstvo na katarskom turnaji. Autori štúdie však vopred dôrazne varovali pred uzatváraním stávok na základe výsledkov umelej inteligencie.

Hoci sa v tomto prípade počítače príliš nemýlili, svetovým šampiónom sa stala po víťaznom finále proti Francúzsku Argentína, taká chobotnica Paul bola počas MS 2010 oveľa úspešnejšia. Uhádla víťaza vo všetkých siedmich zápasoch domácich Nemcov a vyšlo jej aj finále medzi Španielskom a Holandskom.

Ale žarty bokom, Paul je minulosť, chobotnica uhynula už pár mesiacov po šampionáte. Futbalová budúcnosť patrí vede.

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia