Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na absurdnú otázku absurdná odpoveď. Futbalový expert Borbély uvažuje, čo by sa muselo stať, aby Slovan nezískal titul

Pohodlný postup z Európskej konferenčnej ligy i suverénne výkony v domácej súťaži. V sobotu si to odskákala Podbrezová. Zdá sa, že Slovan Bratislava je pred koncom jesennej časti na nezastavenie a môže len ľutovať, že ho čoskoro čaká zimná prestávka.

12.12.2023 05:44
Ladislav Borbély Foto:
Futbalový expert Ladislav Borbély.
debata (13)

„Ak zo socio-ekonomických podmienok, ktoré nám ponúka táto krajina, vytvoríte konkurencieschopný klub aj v rámci Európy, potom to asi robíte dobre,“ vraví pred štvrtkovým zápasom EKL proti Olympiji Ľubľana futbalový expert Ladislav Borbély (68).

Pre Podbrezovú to bol zápas roka, napokon prehrala 0:6 – nie je to aj pre ligu dehonestujúce?

Nemyslím si to. Veď aj Slovan si v lete – keď hral v Limassole – prešiel cez svoj výkonnostný očistec. Cyperská degradácia, ale aj prehra s Dunajskou Stredou 1:3, jasne ukázali, že klub sa dostal do minikrízy, ktorú nikto nečakal. Mala však očistný efekt, lebo nasledovala správna reakcia.

Aká?

Slovan hral na jar v rámci akéhosi syndrómu „Dr Jekyll a Mr Hyde“, striedal výkony aj výsledky, no divákov to bavilo, lebo nikdy nevedeli, ako sa to skončí. V závere zvyčajne došlo k vyvrcholeniu a Slovan to nejakým spôsobom otočil.

To, čo sa stalo na Cypre (Slovan v predkole Európskej ligy prehral 2:6, pozn.), však malo očistný účinok. Táto blamáž klub zmobilizovala. Trénerský štáb musel zistiť, v čom spočíva nestabilita výkonov a nejakým spôsobom zvýšiť aj taktickú variabilitu.

Napokon sa ukázalo, aký dôležitý je nadštandardný vzťah majiteľ – tréner. Aký veľký zmysel má pri prekonávaní krízových situácií.

Bude mať debakel takýto očistný účinok aj na Podbrezovú?

Uvidíme, ako to pojme. Tento klub nedávno podpísal dlhodobý kontrakt so svojim trénerom, osvedčil sa mu a určite to nepadne na jednom výsledku. Nemalo by to vnútornú logiku. Predpokladám, že aj tu bude nasledovať očista.

Mimochodom, nestor slovenského trénerstva Michal Vičan kedysi Antonovi Dragúňovi po fraštácky takto povedal: „Toni, není umeny robiť fodbal, keď to ide, umení je robiť fodbal, keď to nejde!…“

Slovan futbal Čítajte viac Slovan je jesenným majstrom. Mala to byť dráma, belasí a vybláznili. Weiss: Malo to hlavu aj pätu

Bol to v Podbrezovej skôr úlet, alebo sa len začína prejavovať rozdiel medzi úradujúcim majstrom a zvyškom ligy?

Spájajú sa tu dva faktory. Permanentný nárast hernej formy Slovana, ktorý narazil na stereotypnosť hry Podbrezovej. Domáci zrazu stretli príliš silného súpera.

Možno to bude pre Horehroncov aj poučením – pri ďalších konfrontáciách so Slovanom budú mať k jeho kvalite väčší rešpekt. Azda sa vytratil, keď Podbrezová v minulej sezóne vyhrala na Tehelnom poli.

Teda kvalita, skúsenosti na strane jednej a na druhej strata rešpekt zo silného súpera?

Podbrezová sa jednoducho stretla s koncentrovaným Slovanom, ktorý je na výkonnostnom vzostupe. Nielen v domácej lige, ale aj na európskej scéne. Slovan to potvrdil v Lille a potom aj vonku s Klaksvíkom.

Vo Francúzsku síce prehral, ale 60 minút hral neskutočne inteligentný futbal – škoda fatálnej chyby, lebo mal minimálne na remízu. Po vyžrebovaní skupín sme s niečím takýmto nerátali. Všetci sme si mysleli, že to bude jednoznačná záležitosť. Nakoniec nebola.

Je tu ešte len polovica sezóny, ale predsa len popusťte uzdu fantázii – čo by sa muselo stať, aby Slovan nebol v lete futbalovým majstrom?

Na absurdnú otázku absurdná odpoveď (úsmev). Pán Kmotrík by musel v zime predať klub niekomu inému a nový, dezorientovaný majiteľ zasa prerušiť niť. Samozrejme, toto nikto nepredpokladá.

Radosť futbalistov Slovana. Foto: TASR, Martin Baumann
12. Slovan Radosť futbalistov Slovana.

Otázkou zrejme nie je či, ale s akým náskokom vyhrá domácu súťaž…

Asi tak. Keď zo Slovana odišiel Giorgi Čakvetadze a u Vlada Weissa ml. sa objavili zdravotné komplikácie, bol som na pochybách. Sám seba som sa pýtal, kto teda v tomto tíme vezme na plecia jeho kreatívnu zložku?

Vzniklo však veľmi pekné spojenie Čavrič – Barseghyan. Všetci vieme, že Srb mal namierené do Ruska, lenže Slovan prejavil veľkú vôľu, aby zostal. Mám pocit, ako by ho tým pokropil živou vodou.

Samozrejme, aj v minulej sezóne hral dobre, lenže tu zrazu vzniklo solídne partnerstvo s arménskym futbalistom. Barseghyan sa začína preberať, predtým som ho videl hrať dobrý zápas v Budapešti, keď Slovan vyhral nad Ferencvárosom 2:1, potom dlho nič. Konečne hrá opäť dobre, s týmto si ho sem tréner Weiss priviedol.

Vlani mužstvo brzdil fakt, že bojuje v Európskej konferenčnej lige, v tejto sezóne to už akoby nebola ani prekážka. Je Slovan silnejší ako vlani?

Zlepšuje sa. Navyše, je aj konzistentnejší. Podstatná je však jedna vec – Slovanu sa neosvedčil B-model v ligových zápasoch, kedy nastupovali prevažne lavičkoví hráči. Weiss dnes dáva priestor predovšetkým osvedčeným futbalistom.

Vladimír Weiss Čítajte viac Weiss po tom, ako dobyl faerskú pevnosť, poslal na Slovensko odkaz Calzonovi. Mrzí ma môj syn, ale jeho rukopis je viditeľný

V minulosti niekoľkokrát naznačoval, že na stoličke nie je prilepený a zvykol výrazne kritizovať aj svojich hráčov. Všimli ste si, že sa to už nedeje?

Lebo na to nie je dôvod. Kritika do vlastných radov ide predovšetkým vtedy, keď tréner nedostáva impulz z ihriska. Momentálne nie je na čo nadávať, treba skôr optimalizovať.

Weiss má cit, dokázal zmeniť systém, dnes pokojne nasadí vedľa seba Kucku, Kankavu a Savvidisa alebo troch stopérov. Osvedčilo sa mu to.

Takýto herný prejav môže signalizovať aj urovnanie vzťahov v klube, nie?

Bavíme sa o herno-taktických záležitostiach, toto je niečo iné. Môžem len zopakovať, že primárne dôležitý je vzťah majiteľa s trénerom. Ten v tomto prípade naozaj funguje.

Aj pre hráčov je dobré, keď vedia, že tréner má u majiteľa silnú pozíciu – omnoho jednoduchšie sa potom presadzujú požiadavky voči nim, v zápasoch musia vystúpiť z komfortnej zóny.

Predovšetkým v európskych dueloch, kde sa naozaj nedá hrať pohodlne. Keď na vás ako hráča tlačí celý klub a nielen tréner, je to oveľa efektívnejšie. A ukazuje sa, že aj správne.

Ak by ste dnes mali vybrať jedného kľúčového hráča v belasom, kto ním bude?

Ťažká otázka. Je ich viacero. Dôležitá je brankárska istota, najmä keď sa urobí nejaká chyba. Angažovanie Borjana bolo pre Slovan strategické. Čavrič má dar strieľať rozhodujúce góly a bol to on, kto dostal Slovan do pozície, v ktorej sa momentálne nachádza.

Urobil dobré rozhodnutie, keď neodišiel, lebo je to typ hráča, ktorého mužstvo potrebuje objaviť a keď sa tak stane, potom si ho už len láska – posiela mu prednostne lopty, čo on potrebuje, lebo keď ich nedostane, dokáže ho to znechutiť a mužstvo to cíti.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Ladislav Borbély